İMKÂNDELİLİNDEN TRANSANDANTAL İDEALE: KANT'TA TANRI KAVRAMININ KÖKLERİ - Tan, Necmettin (Fırat University, 2011)
Kant, teistik delilleri eleştirisiyle bilinmektedir. Onun teistik delilleri eleştirisi, teorik felsefesiyle uyum içindedir. Ancak Saf Aklın Eleştirisi’nde “saf aklın ideali” ve “transandantal ideal” başlıkları altında transandantal ideal olarak Tanrı anlayışının zorunlu ve doğal olduğunu göstermeye çalışmaktadır. Onun bu konudaki görüşleri eleştiri öncesi dönemde yazdığı yazılarda geliştirdiği “imkân delili” ile büyük benzerlikler göstermektedir. Saf Aklın Eleştirisi’nde tüm teistik delilleri reddeden Kant, kendi imkan delilinden söz etmez ve onu reddetmez. Ancak Dinin Felsefi Öğretisi Üzerine Dersler adlı kitabında delile değinir ve ondan övgüyle söz eder. Hiçbir delilin Tanrı'nın varlığını gösteremeyeceğini düşünse de bu delilin öznel açıdan Tanrı'nın zorunluluğunu gösterdiğini düşünür. Kant, bu zorunlu ve doğal ideale kendi ahlak teolojisi için ihtiyaç duymaktadır çünkü ahlaki Tanrı bir kurgu olmamalıdır.
From Possibility Proof to Transcendental Ideal: The Roots of Kant’s God
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları