Dişeti Büyümesine Neden Olan Sistemik İlaçlara İlişkin Tıp Hekimlerinin Bilgi Düzeyleri ve Klinik Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi - Yildirim, Tuba Talo; Tekin, Gülüçağ Giray; Düger, Nurullah (My University, 2025)
Amaç: Dişeti büyümesi (DB) yapan ilaçlar, antihipertansifler, antikonvülzanlar ve immünosüresif ilaçlardır. İlaca bağlı dişeti büyümesi (İBDB) toplumun önemli kesimini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmanın amacı, İBDB’ye ilişkin farkındalığın değerlendirilmesi ve eğitim yeterliliğinin etkisini bilmek üzere farklı branşlardaki hekimler arasında bilgi düzeyini ölçerek bu konuya farklı bir bakış açısı sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Türkiye genelinde görev yapan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 249 uzman ve pratisyen tıp hekimlerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Anket Google form aracılığı ile çevrimiçi olarak hazırlanmış ve WhatsApp aracılığı ile ilgili kişilere gönderilmiştir. Mevcut sorular, katılımcıların görüşlerini analiz edebilmek için evet-hayır şeklinde ve çoktan seçmeli olarak yanıtlamalarını sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %96’sının reçete yazarken ilaçların yan etkilerini de değerlendirdikleri, %43.4’ünün ise DB yapan ilaçlarla ilgili bilgi sahibi oldukları saptanmıştır. DB yapan ilaçlar sorusuna katılımcıların %11.2’si antihipertansif, %7.6’sı antikonvülzan, %3.2’si immünsüpresif ve %94’ü hepsi cevabını vermişlerdir. İBDB bilgi düzeyleri ile yaş, deneyim ve branş arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada katılımcıların İBDB ile ilgili bilgi sahibi oldukları fakat hangi ilaçların DB yaptığı ve bu ilaçların etkilediği hastalara yaklaşımları ile ilgili eksiklikleri olduğu tespit edilmiştir. Toplumda yaygın görülen İBDB olan hastalarla az sıklıkta karşılaştıklarını belirtmeleri ise düşündürücüydü. Daha geniş katılımcılarla ve çok merkezli bilgi düzeyi ölçücü çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Keywords: Diş Hekimliği; Farmakoloji ve Eczacılık