DENEYSEL KÜNT KARACİĞER TRAVMASI OLUŞTURULAN RATLARDA RESVERATROL'ÜN KARACİĞER DOKU İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - YILMAZ, AHMET FATİH (Fırat Üniveristesi, 2010)
Travma halen tüm dünyada genç nüfusun en sık ölüm nedenidir. Travmaya bağlı ölümlerin % 10'u batın travmasına bağlıdır. Künt batın travmalarında en çok yaralanan organlar sıklık sırasına göre dalak, karaciğer ve diafragmadır. Tüm hepatik yaralanmaların mortalitesi % 10'lar civarındadır ve hepatik yaralanmaların % 70 -90'ı küçük yaralanmalardır.Günümüzde künt karaciğer yaralanmaları ilerleyen tıbbi yoğun bakım koşulları ve tomografinin daha yaygın kullanıma girmesi ile mümkün olduğunca nonoperatif olarak takip edilmektedir.Bu çalışma gün geçtikçe daha çok konservatif tedavi uygulanan karaciğer yaralanmalarında antioksidan ve yara iyileşmesi üzerine pozitif etkileri olan Resveratrolün karaciğer doku iyileşmesi üzerine olası etkilerini incelemek için yapıldı.Çalışma için Wistar-Albino cinsi 200-250 gr ağırlığında, dişi 21 rat kullanıldı. Ratlara genel anestezi uygulandıktan sonra özel imal edilen platforma bağlanan ratların sağ lateral batın duvarına sabit ağırlık düşürüldü. Travma sonrası ratlar üç gruba ayrıldı ve üç gün boyunca her grup kendi kafesinde olacak şekilde takip edildi.Grup I (Kontrol grubu): Sadece standart beslenme verildiGrup II: Travma sonrası sadece gözlendi ve standart beslenme verildiGrup III: Travma sonrası 10 mg/kg Resveratrol intraperitoneal uygulandı ve standart beslenme verildiTravma sonrası yedinci günde laparatomi yapılıp vena kava inferiordan kan örneği alındı ve ardından ratlar sakrifiye edilip karaciğer total eksize edildi. Kan örneklerinden AST, ALT, LDH ve biluribin tayini yapıldı. Total olarak rezeke edilen karaciğer dokusunun histolojik yapısı patoloji bölümü tarafından rutin takip ve parafin işlemi sonrası hemotoxilen- eozin ve mason- triklor boyama ile ışık mikroskobik olarak incelendi. Histopatolojik incelemede karaciğerdeki inflamasyon derecesi ile Ki-67,blc 2 ve bax boyanma yüzdeleri değerlendirildi.Travma sonrası AST, ALT ve LDH düzeyleri Grup II'de diğer gruplardan daha yüksekti (p<0.05). Grup III'de diğer gruplara göre anlamlı enzim düşüşleri tespit edildi (p<0.05). Karaciğerdeki inflamasyon skoru Grup II'de diğer gruplara göre daha yüksek olarak tespit edildi (p<0,05). Grup III'de inflamasyonda çok belirgin bir düzelme görüldü (p<0,05). Ki-67, bcl 2 ve bax'ın en düşük yüzdesi Grup I'de tespit edildi ve bu düşük yüzde Grup II ve III'e göre anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,05). En yüksek Ki-67, bcl 2 ve bax yüzdesi Grup III'de tespit edildi ve bu yükseklik diğer gruplardan anlamlıydı (p<0,05).Sonuç olarak, künt karaciğer travması sonrası resveratrol uygulamasının karaciğer dokusunda inflamasyonu azalttığı, iyileşmeyi arttırdığı ve karaciğer enzim düzeylerinde azalma sağladığı görüldü.

Trauma is currently the major reason of death of the young population in the world. Abdominal trauma is the cause of 10 % of all deaths releated with trauma.The most common injuried organs in blunt abdominal trauma are spleen, liver and dyaphragma, respectively. Mortality rate of all hepatic injuries is 10 %, and 70-90 % of hepatic injuries are minor traumas. Nowadays, the result of intensive care units conclitiones incrased useage of tomography, the liver traumas are generally treated conservatively if it is possible.This study was planned to investigate the role of Resveratrole, which is an antioxydant and have effects on wound healing, on liver tissue healing after liver injury.The study was made on 21 Wistar-Albino type female rats which were weighted 200-250 gr. After the administrating of general anesthesia to these rats, a constant heaviness was pulled down to right upper quadrant of the abdomens of rats which were fixed to the table in a special platform.Group I (Control group): Given only standart foodGroup II : Only observed after trauma and given standart foodGroup III: 10 mg/kg Resveratrol administrated intraperitoneally in post traumatical period and given standart foodLaparotomy was performed in the seventh day of trauma and blood samples were taken from vena cava inferior, then rats decapitated and their livers were resected totally. İn blood samples with AST, ALT, LDH and bilirubin levels were studied.In the all totally resected livers histopathologicall structure were investigated routin procedure with Hemotoxilen eosin and Masson's trichrome dyeing. The liver inflamation degree with Ki-67, bcl 2 and bax dyeing percentages were evaluated histopathologically.Post trauma period AST, ALT, LDH and bilirubin levels were higher in group II than other groups (p<0,05). There was significant decrease of liver enzymes level in group III in comparison with other groups (p<0,05). The inflammation score of liver in group II was significantly higher than the others (p<0,05). A significant improvement in inflammation was observed in group III (p<0,05).After the resveratrol administration the lowest percentage of Ki-67, bcl and bax was in group I and this was significantly lower than other groups (p<0,05). The highest percentage of Ki-67, bcl and bax was in group III and this was statistically significant (p<0,05).In conclusion, investigation of resveratrole liver tissue inflammation and increasing healing and reduced liver enzyme levels.In conclusion resveratrole application in post traumatic period have an effect of decreasing liver tissue inflammation, increasing of tissue healing and reducing on the levels of liver enzymes.
The effect of usage of Resveratrol on hepatic healing in rats which underwent experimental blunt hepatic trauma
Keywords: Genel Cerrahi