MEY AÇIŞINDA KULLANILABİLECEK EZGİ MOTİFLERİ ÖRNEKLERİ - GÜLER, ADEM (Fırat Üniveristesi, 2015)
Günümüz Türk Halk Müziği Nefesli Sazlarından olan Mey, Anadolu'nun doğusunda, Kafkaslar ile Kuzey İran'da kullanımı yaygın olan bir saz olup, bu bölgelerde farklı isimler ile anılmakta ve çalınmaktadır. Mey'i diğer nefesli sazlardan ayıran özelliği ise, perde sayısı, yorum farkı ve kullanıldığı bölgelerin kültürel yapısına uygun çalım şeklidir. Mey, Anadolu Müziği'nde kendine özgü tavrı ve tınısıyla varlık gösteren, hüzünlü ve lirik bir ses yapısına sahip olan aynı zamanda önemle üzerinde durulması gereken bir saz olma özelliliğini de devam ettirmektedir. Mey hakkında yapı ve teknik ile ilgili her hangi bir kitap ve makalenin yazılmamış olması bizi bu konuyu çalışmaya sevk etmiştir. Çalışmamızda, Mey'in yapısal ve teknik özellikleri ele alınmış, icrasında kullanılan teknikler açığa çıkartılmış ve Mey açışlarında kullanılan ezgi motifleri sınıflandırılarak ve açıklanmıştır. Anahtar Kelimeler Mey, Açış, İcra, Türk Halk Müziği, Çalgı.

Mey, one of the wind instruments of modern- day Turkish Folk Music, is a commonly used stringed instrument in East of Anatolia and Northern Iran and it is called by various names in these areas. Features that distinguish Mey from other wind instruments are the number of frets, differences in performance and the way it is played according to the cultural structure of the region where it is used. Mey, which makes its presence felt with its unique figure and timbre in Anatolian Music, continues its leading role as a stringed instrument that must be given importance. Besides, it has a gloomy and lyrical sound. We were motivated by the fact that no book or article had been written on the technique and structure of the Mey. In our study, the technical and structural features of the Mey have been handled; techniques that are used during performances have been revealed; and melodic motives used in Mey tunings have been classified and clarified. Keyword: Mey, İmprovisation, Playing, Tukish Folk Mucis, Instrument
Examples of the melody motif used in the mey to improvisisation
Keywords: Müzik