AZ91 Magnezyum Alaşımının PEO ve PVD Dublex Kaplama Yöntemleriyle CrN_NbN Kaplanarak Korozyon Özelliklerinin İyileştirilmesi - Yiğit, Oktay; Senocak, Taha Cagrı (My University, 2022)
Son yıllardaki çalışmalar, otomobil, havacılık ve uzay endüstrilerinde kullanılan geleneksel mühendislik malzemelerinin geliştirilmesine ve yeni fonksiyonel malzemeler üretilmesine odaklanmıştır. Yüksek özgül mukavemete sahip magnezyum alaşımları, özellikle ileri mühendislik uygulamalarında düşük ağırlıklı tasarımların üretilmesine imkan tanımıştır. Ancak magnezyum alaşımlarının kimyasal reaksiyon eğilimi, bu malzemelerin korozyon özelliklerini sınırlandırmaktadır. Fiziksel buhar biriktirme (PVD) ve plazma elektrolitik oksidasyon (PEO) kaplama yöntemleriyle yapılan çalışmalar, metalik malzemelerin korozyon özelliklerini iyileştirme ve geliştirmeye yöneliktir. Bu çalışmada, PEO yöntemi ile AZ91 magnezyum alaşımlarının yüzeylerine MgAl2O4 kaplama yapılmıştır. Daha sonra RF-PVD sisteminde iki farklı magnetron (niyobyum ve krom hedef) kullanılarak çok katmanlı CrN/NbN tabakaları büyütülmüştür. Taban malzeme yüzeyinde elde edilen PEO ve PEO+CrN/NbN kaplamalarının korozyon davranışları, % 3,5 NaCl çözeltisi içerisinde potansiyodinamik polarizasyon testiyle incelenmiştir. Elde edilen PEO kaplaması ve PEO kaplaması yüzeyinde büyütülen CrN/NbN çok katmanlı kaplamasının, AZ91 magnezyum alaşımına göre sırasıyla 17 ve 2 kat daha yüksek korozyon direncine sahip olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Korozyon; AZ91 Magnezyum Alaşımı; Kaplamalar; Fiziksel Buhar Biriktirme; Plazma Elektrolitik Oksidasyon