Solar Pompa Sistemleri için Senkron Relüktans Motor Tasarımı - Aydogmus, Omur (My University, 2017)
Bu makalede; panellerin ürettiği gerilim seviyesine uygun, düşük gerilimle su altında çalışabilen pompa motoru olarak yüksek veriminden ve üstün performansından dolayı Senkron Relüktans Motor (SynRM) yapısı tasarlanmıştır. SynRM rotorunda mıknatıs ve sargı bulundurmadığından dolayı diğer motorlarla kıyaslandığında rotorun üretim maliyetleri ve sağlamlığı çok daha yüksek olacaktır. Ayrıca bu motorlar hızdan bağımsız olarak hemen hemen sabit verim ve momente sahiptirler. Bu motorlar senkron motor olduklarından dolayı sürücüyle birlikte rotor konum bilgisine de ihtiyaç duyarlar. Motor sürücüsü motorun sürekli olarak maksimum hızda çalışmasını sağlayacak şekilde MPPT algoritması geliştirilmiştir. Böylece daha verimli, daha kompakt ve kullanım kolaylığı sağlayan bir solar-pompa sistemi elde edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik