KEBAN BARAJ GÖLÜ ÇEMİŞGEZEK BÖLGESİ’NDEKİ TATLI SU ISTAKOZLARININ (Astacus Leptodactylus ESCH., 1823) ET VERİMİ VE KİMYASAL KALİTESİ - İnanlı, Ayşe Gürel; Çoban, Özlem Emir (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü Çemişgezek Bölgesi’nde avlanan Astacus leptodactylus (ESCH., 1823) ke-revit türünün et verimi ve kimyasal kalitesi incelendi. Araştırmada, toplam 113 kerevit örneği (50 dişi, 63 er-kek) kullanıldı. Çalışmada kullanılan kerevitlerin ortalama et verimi, dişilerde % 21,02 ± 2,72 erkeklerde ise %21,42±3,60 değerinde saptandı. Yapılan kimyasal analizlerin sonucunda; dişi kerevitlerin etinde ortalama %79,77±1,12 su, %16,39±1,05 protein, %0,45±0,08 yağ, %1,25±0,25 kül ve %2,08±0,62 karbonhidrat tespit edildi. Erkek kerevitlerin etlerinde ise %80,12±0,80 su, %15,98±0,83 protein, %0,47±0,09 yağ, %1,37±0,28 kül ve %2,05±0,45 karbonhidrat belirlendi.