Alt Pliyosen Çaybağı Formasyonu’nun faunal içeriği ve çökelme ortamları ile ilişkisi, Elazığ doğusu/Türkiye - Taşgın, Calibe Koç; Nazik, Atike; İslamoğlu, Yeşim; Türkmen, İbrahim (My University, 2012)
Çaybağı Formasyonu doğu Torid Tektonik Birliği içerisinde yer alır. Birim alüvyal yelpaze, akarsu, delta ve göl ortamlarında çökelmiştir. Alüvyal yelpaze ve örgülü nehir fasiyesleri içerisinde fosil gözlenemezken, az kıvrımlı nehir, delta-göl çökelleri ostrakod, gastropod ve pelesipod fosilleri içermektedir. Zaman ve mekan boyutunda geçişli olan az kıvrımlı nehir ve delta-göl fasiyeslerinden oluşan Kör Tepe, Çardakdıvar Tepe, Hacısam Dere ve Ziyaret Tepe ölçülü kesitlerinde ostrakodlardan Candona, Ilyocypris, Cyprideis ve Heterocypris cinslerine ait türler ile mollusklardan Valvata, Lymnaea, Tinyyea, Planorbis, Radix, Gyraulus, Hydrobia, Potomida, Unio, Margaritifera, Anadonta ve Leguminaia cinslerine ait türler tanımlanmıştır. Ayrıca Ziyaret Tepe ve Kör Tepe ölçülü kesitlerinin farklı seviyelerinde Charophytes fosilleri gözlenmiştir. Ostakod ve mollusk türlerinin gösterdikleri ortamsal özelliklerle sedimantolojik verilerin uyumlu olduğu, Çaybağı Formasyonu’nun Erken Pliyosen’de akarsu, delta-göl ortamında çökeldiği belirlenmiştir.
Keywords: Jeoloji