Basınç Altında Soğutulan Sıvı Pd Elementinin Mikro Yapısal Gelişiminin Moleküler Dinamik Benzetimi ile İncelenmesi - Kazanç, Sefa (My University, 2023)
Bu çalışmada sıvı fazdan farklı basınç değerleri altında hızlı soğutulan hacimsel (bulk) yapıdaki Paladyum (Pd) sisteminde meydana gelen mikro yapısal gelişimler Moleküler Dinamik (MD) yöntemi ile incelendi. Atomlar arasındaki etkileşme kuvvetleri çok cisim etkileşmelerini içeren Embedded Atom Metodu (EAM) kullanılarak hesaplatıldı. Model sistem içerisinde mikroyapısal değişimlerin belirlenmesi için radyal dağılım fonksiyonu (RDF), voronoi çok yüzlü analizi (VP), katlı simetrilerin belirlenmesi, küresel periyodik düzen (SPO) ve genel komşu analizi (CNA) yöntemlerinden yararlanıldı. Sıvı Pd sistemine 0-40 GPa aralığında uygulanan basınç değerleri için 1x1014 K/s soğutma hızında camsı yapı, 1x1013 K/s soğutma hızında ise kristal yapı dönüşümleri gözlendi. Ayrıca bu dönüşümlerin gerçekleştiği camsı ve kristal geçiş sıcaklıkları hesaplandı. Soğutma işlemleri sonucu elde edilen camsı yapılarda ikosahedral benzeri kısa mesafe düzenli kümeli yapıların, baskın çok yüzlü yapılar oldukları tespit edildi.
Keywords: Camsı oluşumu; Hidrostatik basınç; Voronoi analizi; Molecular dinamik