TATLI SU KEFALİ (SQUALİUS CEPHALUS)'NİN ET VERİMİ VE KİMYASAL BİLEŞİMİ - KARATON, NERMİN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada Keban Baraj Gölü'nden avlanan tatlı su kefali (Squalius cephalus)'nin etverimi ve kimyasal kalitesi incelenmiştir. Araştırma Ekim 2006 ile Eylül 2007 tarihleri arasındayapılmış olup analizlerde toplam 112 adet tatlı su kefali örneği (52 dişi, 60 erkek) kullanılmıştır.Tatlı su kefali'nin yıllık ortalama et verimi dişilerde % 55,98±4,70, erkeklerde ise% 57,63±3,38 değerinde saptanmıştır.Yapılan kimyasal analizlerde dişi ve erkek tatlı su kefallerinin etinde sırasıyla ortalama% 65,20±2,66?65,54±2,68 rutubet, % 18,08±1,53?18,01±2,07 protein, % 14,31±1,84?13,97±1,89 yağ, % 1,12±0,15?1,11±0,16 kül tespit edilmiştir. Ayrıca aw değeri de dişi veerkeklerde yine sırasıyla ortalama 0,9581±0,004?0,958±0,006 olarak tespit edilmiştir. İncelenenbalık örneklerinin % 78,58'inin 4?6 yaş aralığında olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak, incelenen tatlı su kefali örneklerinin et verimi ile protein ve yağ gibi besinöğelerinin oldukça yüksek değerlerde olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Squalius cephalus, Et Verimi, Rutubet, Protein, Yağ, Kül, aw, Yaş.

In this study, meat yield and chemical quality of Chup (Squalius cephalus) caught inKeban Dam Lake were investigated. The study was carried out between October 2006 andSeptember 2007. A total of 112 Chup ( 52 females, 60 males ) were used in this study.Annual mean meat yield in Squalius cephalus 55.98±4.70 % females and 57.63±3.38 %males.Chemical analyses showed that female and male Squalius cephalus had 65.20±2.66?65.54±2.68 % moisture, 18.08±1.53?18.01±2.07 % protein, 14.31±1.84?13.97±1.89 % fat,1.12±0.15?1.11±0.16 % ash, 0.9581±0.004?0.958±0.006 aw in the their meat. 78.58 % ofstudied fish speciments was establised in the 4-5 age interval.In the result, meat yields and food elements as protein and fat of chup samplesexamined were determined in the high quality.Key Words: Squalius cephalus, Meat Yield, Moisture, Protein, Fat, Ash, aw., Age.
The meat yield and chemical quality of chup (Squalius cephalus)
Keywords: Su Ürünleri