PROGRAMLAMA ÖĞRETİMİNDE OTANTİK GÖREV ODAKLI UYGULAMALARIN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARISINA, TUTUMLARINA, PROBLEM ÇÖZME VE YARATICI DÜŞÜNME BECERİLERİNE ETKİSİ - PULLU, EMİNE KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmanın amacı; programlama öğretiminde otantik görev odaklı uygulamaların öğrencilerin akademik başarılarına, tutumlarına, kalıcılık düzeylerine, problem çözme ve yaratıcı düşünme becerilerine etkisini belirlemektir. Bu araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Erciyes Üniversitesi'nde Web Tasarımının Temelleri ile Araştırma Yöntem ve Teknikleri derslerini alan Bilgisayar Teknolojileri programı 2. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. İkinci sınıf şubelerinden biri deney grubu diğeri de kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda 30 kontrol grubunda ise 33 öğrenci yer almaktadır. Deney grubunda yer alan öğrenciler ile otantik görev odaklı uygulamalar yapılarak programlama öğretimi gerçekleştirilirken kontrol grubu öğrencilerine ise geleneksel öğretim yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada nicel ve nitel verilerin birlikte kullanıldığı karma yöntem desenlerinden biri olan açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmada nicel veriler öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen ile elde edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin çözümlenmesinde sosyal bilimler için veri analizi paket programlarından SPSS 21 kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde kümeleme analizi, aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde, frekans, shapiro-wilk testi, bağımlı gruplar t testi, bağımsız gruplar t testi, MWU ve Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde ise bilgisayar destekli nitel veri analizi paket programı, elde edilen verilerin değerlendirilmesinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi 28 sorudan oluşmaktadır. Başarı testinin ortalama güçlüğü 0.46 ve KR-20 güvenirlik kat sayısı ise 0.81 şeklinde bulunmuştur. Başarı testi öntest, sontest ve kalıcılık testi olarak deney ve kontrol gruplarına uygulanmıştır. Öğrencilerin programlamaya ilişkin tutumlarını belirlemek için Başer (2013) tarafından geliştirilen Bilgisayar Programlamaya Karşı Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek beşli likert tipindedir. Ölçek 4 alt faktörden ve 38 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin geneli için cronbach-? güvenirlik katsayısı 0.95 şeklindedir. Araştırmada öğrencilerin problem çözme becerilerini belirlemek için kullanılan Problem Çözme Envanteri, Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilmiştir ve Şahin, Şahin ve Heppner tarafından (1993) Türkçeye uyarlanmıştır. 35 maddeden oluşan envanterin 3 maddesi puanlama dışı tutularak 32 maddesi değerlendirmeye alınmaktadır. Envanter altılı Likert tipindedir ve envanterin cronbach-? güvenirlik katsayısı 0.88 olarak bulunmuştur. Her bir maddeye verilen cevaplar 1-6 arasında puanlandırılmıştır. Envanterden alınabilecek toplam puan ranjı 32–192 arasındadır. Araştırmada öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerini belirlemek için Ne Kadar Yaratıcısınız? ölçeği kullanılmıştır. Ölçek Raudsepp (1977) tarafından geliştirilmiş ve Çoban (1999) tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Beşli likert tipinde hazırlanan ölçek toplam 50 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin cronbach-? katsayısı 0.95 olarak bulunmuştur. Ölçekten alınan toplam puan100 ile 80 ise arasında yaratıcılık düzeyi yüksek, 79 ile 60 arasında ise yaratıcılık düzeyi ortalamanın üzerinde, 59 ile 40 arasında ise yaratıcılık düzeyi orta, 39 ile -20 arasında ise yaratıcılık düzeyi ortalamanın altında ve-19 ile -100 arasında ise bireylerin yaratıcı olmadıkları kabul edilmektedir. Araştırma sonucunda elde edilen nicel ve nitel verileri birbirini desteklemektedir. Araştırmada nicel verilerin analizi sonucunda programlama öğretiminde otantik görev odaklı uygulamaların kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin akademik başarılarının geleneksel yöntemin kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerine göre daha yüksek çıktığı görülmüştür. Aynı şekilde deney grubu öğrencilerinin bilgilerinin kalıcılık düzeylerinin kontrol grubu öğrencilerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerinin programlamaya yönelik olumlu yönde tutum geliştirdikleri görülmüştür. Ancak deney grubu öğrencilerinin programlamaya yönelik tutumları kontrol grubu öğrencilerine göre daha yüksek olarak belirlenmiştir. Problem çözme envanterine ilişkin yapılan analizler sonucunda deney grubu öğrencilerinin problem çözme becerileri kontrol grubu öğrencilerine göre daha yüksek belirlenmiştir. Öğrencilerin yaratıcılık düzeyine ilişkin yapılan analizler sonucunda deney grubu öğrencilerinin yaratıcılık düzeylerinin orta seviyede, kontrol grubu öğrencilerinin ise ortalamanın altında olduğu belirlenmiştir. Nitel verilerin analizi sonucunda programlama öğretiminde kullanılan otantik görev odaklı uygulamalara ilişkin görüşler ortaya çıkmıştır. Bu görüşler; otantik görevlere ilişkin duygu ve düşünceler, otantik görevlerde yaşanan olumlu durumlar, otantik görevlerde karşılaşılan sorunlar, otantik görevlerin derse etkisi ve diğer derslerde kullanılma isteğine ilişkindir.

The aim of the study is to determine the effect of using authentic task-based practices in programming teaching on students' academic achievement, attitudes, retention levels, problem solving and creative thinking skills. The participants of the study is second grade students studying at Erciyes University Computer Technologies Department in 2017- 2018 academic year who has learned basics of Web Design and Research Methods and Techniques courses. One of the second grade class was appointed as experimental group and the other one as control group. There are 30 students in the experimental group and 33 students in the control group. During the application the authentic task-based practices was used in programming teaching to the experimental group's students and traditional teaching method was used to the control group's students. In this study, sequential explanatory design that is one of the mixed method research designs in which both qualitative and quantitative data are used together. In the study, the quantitative data was obtained by experimental study design with the pretest-posttest control group. The qualitative dimension of the study based on action research design. SPSS 21 which is one of the data analysis package programs for social sciences was used for the analysis of quantitative data. To analyze of quantitative data, cluster analysis, arithmetic mean, standard deviation, percentage, frequency, shapiro-wilk test, dependent groups t test, independent groups t test, MWU and Wilcoxon signed rank test were used. Computer-aided qualitative data analysis package program was used to analyze the qualitative data and the data was analyzed by content analysis method. The achievement test prepared by the researcher is composed of 28 questions. The mean difficulty of achievement test was calculated to be 0.46 and the KR-20 reliability coefficient was 0.81. The achievement test was applied to both the experimental and control groups as pretest, posttest and retention test. Attitude scale toward computer programming developed by Başer (2013) was used to determine students' attitudes towards programming. The scale is designed likert type grading with five choices. The scale composed of 4 sub-factors and 38 items. For the overall scale the cronbach-? reliability coefficient was 0.95. Problem Solving Skills Inventory, which was used to determine students' problem solving skills, is developed by Heppner and Petersen (1982) and adapted to Turkish by Şahin, Şahin and Heppner (1993). The inventory composed of 35 items, but 3 items are excluded from the scoring and 32 items are evaluated. The inventory is a Likert type grading with six choices and the cronbach-? reliability coefficient of the inventory was found to be 0.88. The markings for each item were scored between 1 and 6. The total score range of the inventory is between 32–192. To determine students' creative thinking skills, "How Much Creative Are You?" scale developed by Raudsepp (1977) and adapted to Turkish by Çoban (1999) was used. The scale, prepared in a Likert type grading with five choices, is composed of 50 items. The cronbach-? coefficient of the scale was found to be 0.95. If the total score obtained from the scale is between 100 and 80, it's accepted as the creativity level is high, between 79 and 60 the creativity level is above average level, between 59 and 40 the creativity level is medium, between 39 and -20 the creativity level is below average level and between-19 and -100 the people are not creative. Both quantitative and qualitative data obtained from the study support each other. As a result of the analysis of quantitative data, it was determined that academic achievement of experimental group students using authentic task based practices was higher than the control group students using traditional method in programming teaching. In the same way it was determined that the retention level of experimental group students' knowledge was higher than control group students'. It was observed that experimental and control group students have positive attitude towards programming. However, the attitudes level of experimental group students towards programming were higher than the attitudes level of control group students. As a result of the analysis of the problem solving skills inventory, the problem solving skills level of the experimental group students were higher than the control group students'. According to the analysis of the students' creativity level, it was determined that the creativity levels of the experimental group students were at the middle level and the control group students' were below the average level. Opinions about authentic task based practices used in programming teaching emerged by the the analyze of qualitative data. These opinions are feelings and thoughts about authentic tasks, positive situations experienced in authentic tasks, problems encountered in authentic tasks, the effect of authentic tasks on the course and the desire to use in other courses.
The effect of authentic task-based practices in programming teaching on students' academic achievement, attitudes, problem solving and creative thinking skills
Keywords: Eğitim ve Öğretim