AKUT ZEHİRLENME HASTALARINDA SERUM MALONDİALDEHİD, PARAOKSONAZ KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - ALAGÖZ, GÜRKAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Zehirlenme, canlı bir organizmanın işlevlerini olumsuz etkileyecek kimyasallar ile karşı karşıya kalması olayıdır. Malondialdehid (MDA) lipit peroksidasyonunun son ürünüdür ve iskemi-reperfüzyon olayında lipit peroksidasyonunun göstergelerindendir. Paraoksonaz (PONİ, EC.3. 1.8.1) Aldridge sınıflama sistemine göre A grubu Arildialkilfosfataz (E.C 3.1.1.2) sınıfı bir ester hidrolaz enzimi olup HDL'nin antioksidatif aktivitesinden sorumludur. Aminotransferazlar karaciğer hücre hasarının göstergelerindendir. Bu çalışmanın amacı akut zehirlenme hastalarında, serum PONİ, MDA, AST, ALT ve GGT değerlerinin, hastaların zehirlenme maddelerini alımından sonraki 6. ve 24. saatlerdeki düzeylerinin belirlenerek, hastaların takibi ve bu değerlerin hastaların tedavisindeki rollerini, aralarında korelasyon olup olmadığım araştırmaktır. Çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisinde prospektif olarak yapılmıştır. Çalışmaya 82 hasta alınmıştır. Bu hastaların MDAı ve MDA2 değerleri sırasıyla ortalama 0.39±0.2 ve 0.45±0.3 mmol/mL olarak bulunmuştur. PONlı ve PONI2 değerleri sırasıyla ortalama 153.33±77.3 ve 146.25±70.7 U/mL olarak bulunmuştur. ASTı, AST2, ALTı, ALT2, GGTı ve GGT2 değerleri sırasıyla ortalama olarak 21.53±8.1, 26.73±47.7, 20.16±9.6, 20.87*21.6, 20.75Ü5.3 ve 20.77±20.0 U/L bulunmuştur. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda trisiklik antidepresan, asetaminofen, mantar, alkol ve organofosfat zehirlenmesi ile başvuran hastalarda MDA, PONİ, AST, ALT ve GGT değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Akut zehirlenme hastalarında 6. ve 24. saatlerde alınan MDA, PONİ, AST, ALT, GGT değerlerinin ilk 24 saatteki hasta takibi ve tedavisinde yeri olmadığım düşünmekteyiz. Zehirlenme gibi önemli bir sorunun takip ve tedavisinde yeni laboratuvar parametrelerinin araştırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Zehirlenmeler, MDA, PONI, AST, ALT, GGT, Acil Servis.

Investigation of relationship among serum malondialdehyde, paraoxonase and liver function tests in acute poisoning patients Intoxication is the meeting of a living organism with chemicals which will affect its functions negatively. Malonyl dialdehyde (MDA) is the end product of lipid peroxidation and it is one of the indexes of lipid peroxiation in ischemia-reperfusion cascade. Paraoxonase (PON1, EC.3. 1.8.1) is a grup A Aryldialkyl phosphatase class ester hydrolase enzyme according to Aldridge classification system and is responsible from antioxidative activity of HDL. Aminotransferases are indicators of liver cellular damage. Aim of this study is to determine serum levels of PON1, MDA, AST, ALT and GGT at 6th and 24th hour after the intake of poisonous substances and to investigate the role of these parameters in the follow up and treatment of the patients and the corrolation between them. The study was performed in the emergency department of Firat University Faculty of Medicine prospectively. Eightytwo patients were included to the study. Mean MDAi and MDA2 levels of these patients were 0.39±0.2 and 0.45±0.3 mmol/mL respectively. Mean PONli and PONI2 levels were 153.33±77.3 and 146.25±70.7 U/mL respectively. Mean ASTi, AST2, ALTı, ALT2, GGTi and GGT2 levels were 21.53±8.1, 26.73±47.7, 20.16±9.6, 20.87±21.6, 20.75±15.3 and 20.77±20.0 U/L respectively. No statistically significant difference was found among the patients taking tricyclic antidepressants, acetaminophen, mushroom, alcohol, and organophosphates aaccording to serum levels of MDA, PON1, AST, ALT and GGT. We think that the values of MDA, PON1, AST, ALT and GGT at 6th and 24th hour have no role in first 24 hour follow up and treatment of acute poisoning patients. New laboratory parameters may be investigated for the follow up and treatment of poisonings which are important health problems. Key Words: Intoxication, MDA, PON1, AST, ALT, GGT, Emergency department
Investigation of relationship among serum malondialdehyde, paraoxnase and liver function test in acute poisining patients
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İlk ve Acil Yardım