AL-Sİ ALAŞIMI DÖKÜMLERİNDE KALIP TÜRÜ VE BASINÇ DEĞİŞİMİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YILMAZ, CİHAT (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi Al - Si ALAŞIMI DÖKÜMLERİNDE KALIP TÜRÜ VE BASINÇ DEĞİŞİMİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİLERİNİN ARAŞTTRDLMASI Cihat YILMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 82 Alüminyum - Silisyum alaşımları otomotiv sanayinde bir çok oto parçasının üretiminde (piston, radyatörler, dişli çarklar, yağ depolan vb.) yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Alüminyuma % 9-13 silisyum ilavesi alaşımın akışkanlığını arttırdığı için döküm açısından önemli bir üstünlük sağlamaktadır. Yapılan bu çalışmada, AlSil2CuNi malzemenin dökümü esnasında kullanılan kalıpların malzeme üzerindeki etkilerinin belirlenmesi esas alınmıştır. Bu amaçla istenilen bileşimde ergitilen AlSil2CuNi alaşımı, kum kalıp, kokil kalıp ve basınçlı döküm yöntemiyle aynı şartlarda dökülmüş ve malzemenin katılaşma yapı farklılıkları metalografik ve mekanik test yöntemleriyle incelenmiştir. Ayrıca alaşımın iç yapısında ve mekanik özelliklerde meydana gelen değişiklikler optik mikroskop, SEM incelemeleri, EDS,XRD, DTA, TGA analizleri, çekme ve sertlik testleriyle tespit edilmiştir. Bu çalışmanın 1. Bölümünde konuya giriş yapılmış, 2. Bölümünde materyal ve metot hakkında bilgi verilmiş, 3 ve 4. Bölümlerde Alüminyum ve Alüminyum alaşımları hakkında bilgi verilmiş, 5. Bölümde yapılan deneysel çalışmalar hakkında bilgi verilmiş, 6. Bölümde deneysel çalışmalarda kullanılan deney malzemelerinin üretimi ve uygulanan işlemler anlatılmış ve deney sonuçlan açıklanmıştır, 7. bölümde ise deney sonuçlarının bir değerlendirilmesi yapılarak bazı öneriler verilmiştir. Sonuç olarak AlSil2CuNi malzemenin dökümünün basınçlı döküm yönteminde daha iyi sonuçlar verdiği, malzemenin metalografik yapısının ve mekanik özelliklerinin diğer iki yönteme göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelime: Al-Si Alaşımı, kum kalıp, kokil kalıp, basınçlı döküm. VIII
The Research of the effects on modification the kinds of mold and pressure on mechanical properties in Al-Si alloy casts
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering