NÖTROZOFİ YAKLAŞIMI İLE RENKLİ GÖRÜNTÜ BÖLÜTLEME - KARABATAK, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu tezde, nötrozofik gri seviye görüntü bölütleme yaklaşımı incelenmiştir. Yöntem, gri seviye görüntülerin bölütlenmesinde oldukça iyi olmasına rağmen, bazı aksaklıklar hala mevcuttur. Bu aksaklıklar giderilerek elde edilen bu yeni yaklaşım renkli görüntülerin bölütlenmesi için kullanılmıştır. Bölütlenecek renkli görüntüler ilkönce L, a, b renk uzayına dönüştürülerek, her bir renk kanalı bağımsız olarak nötrozofik domene dönüştürülür. Nötrozofik domenin belirsizlik üyeliğini hesaplamak için önceki yöntemlerden farklı olarak, yerel entropy filtresi kullanılmıştır. ?-medyan ve ß-iyileştirme görüntünün belirsizliğini azaltmak için kullanılır. ?-medyan işlemi orijinal NS bölütleme algoritmasını düzeltmek için kullanılır. Her bir görüntü için ? ve ß parametrelerini belirlemek için entropi tabanlı yeni bir yöntem kullanılmıştır. Sonuç olarak NS domende ki her bir renk kanalı, ?-medyan kümeleme metodu kullanılarak bölütlenir.Geliştirilen bu yaklaşım, yapay görüntülere, gerçek görüntülere ve gürültülü gerçek görüntülere uygulanmıştır. Kullanılan bu yeni algoritmanın performansını değerlendirmek için bölütleme sonuçları Ortalama Kayma ve Waveseg algoritmalarının ürettiği sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, önerilen yöntemin başarımının iyi olduğunu göstermiştir.

In this thesis, neutrosophic grey level image segmentation has been examined. Although this method is pretty good at grey level image segmentation, it has some deficiencies. This new approach obtained by eliminating these deficiencies has been used for image segmentation. First, by turning color images to be segmentated into L, a, b color space, each color channel is turned to neutrosophic domain as independent. To calculate indefinite membership of neutrosophic domain, local entropy filter has been used different from previous methods. ? median and ß enhancement are used for modifying segmentation algorithm. For each image, a new entropy-based method has been used to determine ? and ß. Consequently, each color channel in NS domain is segmentated by using ?-median clustering method.This approach developed has been applied to real images, unreal images and noised real images. Segmentation results have been compared with the results which are generated by mean shift and Waveseg algorithm to evaluate the performance of this newly used algorithm. Obtained results showed that success of proposed method is good.
Color image segmentation by neutrosophy approach
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol