Eskiçağda Filistin ve Filistinliler - Memiş, Ekrem (Fırat University, 2011)
Bugün bile bütün hızıyla devam etmekte olan İsrail-Filistin mücadelesinin kökleri binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bir başka ifade ile Filistin memleketi üzerinde hak iddia eden İsrailoğulları ile Filistinlilerin ilişkilerini doğru anlayabilmek için günümüzden 3200 yıl öncesine gitmek gerekir. Filistinlilerin ismine ilk kez Mısır firavunu III. Ramses’in MÖ. 1198-1167 8. idare yılına MÖ. 1190 tarihlenen Medinet-Habu Zafer Kitabesi’nde rastlıyoruz. Bu kitabede, adı geçen firavun, Ege Göçleri’ne karşı vermiş olduğu amansız mücadeleyi tüm ayrıntıları ile anlatmakta ve mağlup ettiği kavimlerin isimlerini tek tek sıralamaktadır. Bu kavimlerden biri de “Pelestler” şeklinde zikredilen Filistinlilerdir. Tevrat’ta “Kaftor”, Mısır vesikalarında ise “Keftiu” olarak isimlendirilen Girit adası, Filistinlilerin anavatanıdır. Demek oluyor ki, Filistinliler bugünkü Filistin’e Girit’ten gelmişlerdir ve onlar, orijin olarak, Hint-Avrupai kavimlerden biridirler. Filistinliler, MÖ. 1190 tarihinde, Mısır firavunu III. Ramses’e karşı verdikleri mücadeleyi kaybetmelerine rağmen, firavunun vasali olmak kaydıyla bugünkü Filistin’e yerleştirilmişlerdir. Hz. Musa’nın önderliğinde Mısır’dan çıkan İsrailoğulları ise yaklaşık 60 yıl sonra Filistin’e geleceklerdir. Çünkü bu ülke, tanrı Yahowa’nın kendilerine vadettiği ülkedir. Ancak kendilerine vadedilen ülkede İsrailoğullarına tamamıyla yabancı bir kavim oturmaktadır ve onların demir silahları vardır. Bu yüzden İsrailoğulları sahil şeridine değil de arkadaki verimsiz topraklara yerleşmek zorunda kalırlar. Bundan sonra, Filistin topraklarının gerçek sahibi olabilmek için iki kavim arasında amansız bir mücadele başlayacaktır.

The roots of the struggle between Israel and Palestine goes into back thousands years ago. In other word, we must go 3200 years back for to understand correctly relations between Israel’s sons and Philistines. We see first time the name of Philistines on the Medinet-Habu Victory Inscription of Ramses III 1198-1167 B.C. who is the Pharaoh of Egypt. This inscription is dated in 1190 B.C. In this inscription, Ramses III tells the bright victory won against to Sea Peoples in detail and mentiones the peoples who have been defeated. One of Sea Peoples is Philistines who are named as “Pelests” in Egypt sources. Crete Island which is named as “Kaftor” in Old Testament and “Keftiu” in ancient Egypt sources is homeland of Philistines. It seems that Philistines had come to Palestine from Crete and the origine of them was Indo-European. Philistines lost the struggle given against to Ramses III in 1190 B.C. but they were stayed in Palestine by Pharaoh. Israel’s sons came to Palestine under leadership of Moses 60 years later. This land is “Promised Land” by God. But now on this land a foreign people was living and they had iron weapons. So, Israel tribes had to stay in the back lands not on the cost line. Later a difficult struggle will begin between Israels and Philistines in order to be the real owner of Palestine Land.
Palestıne And Philistines In Ancient Times