DİZ OSTEOARTRİTLİ HASTALARDAKİ NÖROPATİK AĞRININ D VİTAMİNİ İLE İLİŞKİSİ - GÜR, CANAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmanın amacı diz osteoartriti olan hastalardaki nöropatik ağrının D vitamini ile ilişkisini değerlendirmekdir. Amerikan Romatoloji Cemiyeti'nin diz osteoartriti tanı kriterlerini karşılayan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların diz radyografileri çekildi ve Kellgren ve Lawrence'ın radyolojik evreleme skalasına göre değerlendirilerek evre 1, 2, 3,4 düzeyinde olan hastalar çalışmaya alındı. Hastaların ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi sorgulamaları için vizüel analog skala (VAS), The Western Ontario and Mcmaster Universities Osteoarthritis İndeks (WOMAC), Lequesne Diz Osteoartrit İndeksi kullanıldı. Nöropatik ağrı durumu painDETECT anketi ile değerlendirildi. Hastaların rutin kontrolleri için bakılmış olan tam kan sayımı, kan sedimentasyon değerleri, serum CRP, ALT, AST, üre, kreatinin, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, parathormon, ferritin, TSH ve D vitamini seviyeleri kaydedildi. Yüz osteoartriti(OA)'li hastanın 62'sinde (%62) D vitamini eksikliği tespit edildi, 38'inde (%38) ise D vitamini seviyesi normal sınırlardaydı. PainDETECT anket değerlendirme sonuçlarına göre hastaların 58'inde nöropatik ağrı bileşeni negatif iken, 12'sinde belirsiz ve 30'unda pozitifti. Bu sonuçlara göre hastalar nöropatik ağrısı olmayan grup ve nöropatik ağrısı olan grup (nöropatik ağrı bileşeni belirsiz ve pozitif olan hastalar) olarak sınıflandırıldı. İki grup arasında D vitamini düzeyi açısından anlamlı farklılık gözlenmedi (p=0,664). Nöropatik ağrısı olan grupta WOMAC ağrı, tutukluk ve total alt başlıklarında nöropatik ağrısı olmayan gruba göre anlamlı olarak daha yüksek skorlar elde edildi (sırasıyla p=0,006 p=0,005 p=0,008). Nöropatik ağrısı olan grupta lequesne indeks değerleri anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,000). Sonuç olarak diz osteoartritli hastalardaki nöropatik ağrının D vitamini ile ilişkisini araştırdığımız çalışmamızda, nöropatik ağrı ile vitamin D arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır ancak, nöropatik ağrı varlığının diz osteoartritli hastalarda ağrı şiddetini arttırdığı ve hastaların fonksiyon ve hayat kalitelerinde azalmaya yol açtığı bulunmuştur.

The relation between the neuropathic pain and vitamin D in patients with knee osteoarthritis The aim of this study is to evaluate the relation between the neuropathic pain and vitamin D in patients with knee osteoarthritis. 100 patients meeting the diagnosis criteria of American Rheumatology Association were included to this study. The knee radiographies of all patients were taken and the patients assessed stage 1,2,3,4 levels according to the Kellgren and Lawrence radiological staging scale were included. Visual analog scale(VAS), The Western Ontario and Mcmaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), Lequesne Knee Osteoarthritis Index were used to examine pain, function and life quality of the patients. Their neuropathic pain states were evaluated according to the pain DETECT survey. Complete blood count, blood sedimentation values, serum CRP, ALT, AST, ure, creatinine, sodium, potassium, calcium, phosphorus, parathormon, ferritin, TSH and vitamin D levels of the patients at the routine controls were recorded. 62 of 100 patients with OA were assessed vitamin D deficiency (62%), 32 of them had vitamin D values within normal ranges(38%). 58 patients had negative, 12 patients had indefinite and 30 patients had positive neuropathic pain component according to the Pain DETECT survey evaluation results. Considering these results, patients were classified into two groups: the patients with neuropathic pain and those without neuropathic pain. A meaningful difference at vitamin D level between the groups was not assessed (p=0,664). Meaningful high scores were assessed at WOMAC pain, retention and total subtitles in the group with neuropathic pain comparing to the group without neuropathic pain(respectively p=0,006 p=0,005 p=0,008). The Lequesne Index values were meaningfully higher in the group with neuropathic pain(p=0,000). As a result, a meaningful relation between the neuropathic pain and vitamin D was not found in our study in which we examined the relation between the neuropathic pain and vitamin D in patients with knee osteoarthritis, but it was found that the neuropathic pain increaes the pain intensity of the patiens and decreases the function and life quality levels of the patients.
The relati?on between the neuropathi?c pai?n and vi?tami?n D i?n pati?ents wi?th knee osteoarthri?ti?s
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon