WoS veri tabanında yazılmış yerel basın konulu akademik çalışmaların bibliyometrik profili - Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan (My University, 2023)
Yerel Basın, Bibliyometrik Analiz, Web of Science veri tabanı, VOSviewer, Bibliyometrik Haritalama.

Bu araştırma, Web of Science (WoS) veri tabanında yerel basın konulu akademik araştırmaların bibliyometrik profilini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. 8 Mayıs 2023 tarihinde, WoS veri tabanında, “all fields” bölümüne “local press” yazılarak tarama gerçekleştirilmiştir. Ortaya çıkan 634 adet akademik çalışma; yazarlara, atıf durumuna, tarihlerine, türüne, WoS kategorisine, kurumlarına, yayın başlıklarına, araştırma alanlarına, ülkelerine, yazım diline, WoS indekslerine göre ayrılarak incelenmiştir. İlk çalışmanın 1977 yılında, en güncel araştırmaların ise 2023 yılında yazıldığı görülmüştür. En fazla atıf alan çalışmanın 2010 yılında yazılan “Press Coverage and Political Accountability” adlı makaleye yapıldığı, en fazla çalışmanın “Realheredia JJ.” adlı yazara ait olduğu belirlenmiştir. 55 adet akademik çalışmayla en fazla 2020 yılında yerel basın konusunda araştırma yapıldığı, çoğunlukla makale türünde yazıldığı, WoS kategorisine ve araştırma alanlarına göre bakıldığında büyük oranda Tarih alanında çalışmaların olduğu, ülkeler bazında ise İspanya’nın başı çektiği görülmüştür. Yarısından fazlasının İngilizce dilinde yazıldığı, WoS indeksleri açısından ESCI ile SSCI indekslerinde yoğunlukla yer aldığı sonucuna varılmıştır. VOSviewer yazılım aracı yardımıyla da yazar ortak atıf ağı haritası ile anahtar sözcük birlikteliği ağ haritası oluşturulmuştur. Bağlantı gücü en yüksek yazarın “Bracchiglione, Javier” olduğu, anahtar kelime olarak da en fazla “chile”, “propaganda”, “covid-19”, “local press” ile “strike” kelimelerinin kullanıldığı görülmüştür.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Yerel basın; Bibliyometrik analiz; Web of Science veri tabanı; VOSviewer; Bibliyometrik haritalama