YAZIKÖY (DARENDE) YAKIN ÇEVRESİNİN JEOLOJİSİ - BAĞIRSAKÇI, SELAMİ (Fırat Üniveristesi, 1996)
Sayfa Çalışma alanı Gürün (Sivas) - Darende (Malatya) ilçeleri arasında bulu nan Yazıköy yakın çevresini kapsamaktadır. Doğu Toroslar'da yer alan Gürün otoktonunun doğu kesimine ait birimlerin yüzeylendiği alanda en yaşlı birim Üst Devoniyen yaşlı Gümüşali formasyonudur. Alanda gözlenen diğer birimler Orta Jura - Üst Kretase yaşlı Yüceyurt formasyonu, Üst Kretase yaşlı Akdere formas yonu, Orta - Üst Eosen yaşlı Demiroluk formasyonu, Miyosen (?) yaşlı Gövdeli- dağ formasyonu ile Kuvatemer yaşlı alüvyonlardır. Bunların dışında alana Üst Kretase'de yerleşmiş Pınarbaşı ofiyolitleri gözlenmektedir. Bu birim ile Gümüşali formasyonu arasındaki ilişki tektoniktir.Gümüşali formasyonu ile Yüceyurt for masyonu inceleme alanının Batı - Güney Batı kesiminde birlikte Üst Eosen yaşlı birimlerin üzerine bindirme fayı ile yaklaşık olarak Güney Batı'dan KuzeyDo- ğu'ya doğru itilmişlerdir.Ancak, inceleme alanının Kuzey Doğu bölümünde Üst Eosen yaşlı birimler Yüceyurt formasyonu üzerine uyumsuz olarak gelir, incele- f me alanında gözlenen tektonik ilişkilerin dışında, bütün birimlerin birbirleriyle olan ilişkileri uyumsuzdur. Çalışma alanında gözlenen birimler değişik ortam koşullarında çökelmiş karbonat ve kırıntılı kayaçlardan oluşmaktadır. Bu çalışmada birimlerin özellikle- ri ile aralarındaki ilişkiler araştırılarak bölgenin jeolojik evrimi ortayaj^mayş:*
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering