İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYE DAYALI OKUMA-YAZMA-SUNMA TEKNİĞİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ - Polat, Mehmet; Yılmaz, Ömer (Fırat University, 2016)
Bu çalışmada işbirlikli öğrenme yöntemine dayalı Okuma-Yazma-Sunma tekniğinin öğrencilerin akademik başarılarına olan etkileri araştırılmıştır. Uygulama 7. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi “Vücudumuzda Sistemler” ünitesinin işlenmesi kapsamında yapılmıştır.Uygulamaya başlamadan önce grupları heterojen olarak oluşturmak amacıyla hem Deney hem de Kontrol Grubuna, “Fen ve Teknoloji Ön Bilgi Testi” uygulanmıştır. Uygulamanın başlangıcında Deney ve Kontrol Grubuna “Fen ve Teknoloji Akademik Başarı Testi” ön test olarak uygulanmıştır. Uygulama yapılırken Deney Grubuna ünite İşbirlikli Öğrenmenin “Okuma-Yazma-Sunma” tekniğiyle işlenirken, Kontrol Grubuna ise düz anlatım yöntemiyle işlenmiştir. Uygulama esnasında ünite içerisindeki konu dağılımı ve zaman hem Deney hem de Kontrol Grubuna eşit olacak şekilde yapılmıştır. Uygulamanın sonunda yine her iki gruba “Fen ve Teknoloji Akademik Başarı Testi” son test olarak uygulanmıştır.Elde edilen veriler istatistiki olarak analiz edildikten sonra işbirliğine dayalı öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubu öğrencileri ile düz anlatım yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarıları arasında anlamlı bir farkın olduğu gözlenmiştir.

In this study, the effects of Reading-Writing and Presentation Technique based on Co-operative Learning on the academic success of the students are searched. The technique is used while studying the unit “The Sytems of the Body” included in the curriculum of “Science and Technology” Lessonf for 7th grade. Before the application of the technique, a “Science and Technology Preliminary Knowledge Test” is apllied to both Experiment and Control Group to make them heteregeneous. At the beginning of the application “Science and Technology Academic Success Test” is applied to Experiment and Control groups as a pre-test. During the application, the unit is studied by using “Reading-Writing and Presentation Technique” of Cooperative Learning by Experiment group. On the other hand, the unit is studied by using the Lecture method by the Control Group. During the application, organization of the units and time is made in the same way for both groups. At the end of the Apllication “Science and Technology Academic Success Test” is applied to both group as a final test. After the statistical analysis of the obtained data, between the successes of the Experiment Group using Cooperative Learning and Control Group using the Lecture Method, a significaiont difference is observed.
The Effects of The Reading-Writing-Presentation Technique Based On CoOperative Learning on The Academic Success of The Students