Ag Katkılı NaPO3 Camları: Sentez ve Karakterizasyon - Ates, Tankut; Keser, Serhat; Kaygılı, Omer (My University, 2019)
Bu çalışmada, Ag katkısının NaPO3 camlarının yapısal özellikleri ve morfolojisi üzerine etkileri araştırıldı. Buamaçla farklı oranlarda Ag içeren NaPO3 camları 850 °C’de üretildi. Hazırlanan numunelerin karakterizasyonu Xışını kırınımı (XRD), Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ve taramalı elektron mikroskopisi (SEM)teknikleri kullanılarak gerçekleştirildi. Elde edilen tüm numuneler için gözlemlenen tek faz, ortorombik kristalyapıdaki NaPO3’tür. Ag katkısıyla ikincil bir fazın oluşumu gözlenmedi. Ag katkılanmasının, sodyum fosfatcamlarının kristal büyüklüğü, kristalleşme miktarı ve örgü parametrelerinde belirgin değişimler meydana getirdiğigörüldü. FTIR spektrumlarında fosfat grubuna ait bantlar tespit edildi. Morfolojinin Ag katkısından etkilendiğigözlendi.
Keywords: Fizikokimya; Malzeme Bilimleri; Seramik