OTA İLE TASARLANAN SÜZGEÇLERİN BENZETİMİ VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ - DEĞİRMENCİOĞLU, ŞAZİYE ŞULE (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu tez çalışmasında, bir elektriksel sistemin performansını yüksek oranda etkileyen süzgeç (filtre) devreleri, OTA elemanı ile gerçekleştirilmiştir ve OP-AMP elemanı kullanan devrelerle karşılaştırılmıştır.Bu çalışmada önce OTA ve OP-AMP elemanları hakkında genel bilgiler verilmiştir. Piyasada rahatlıkla bulunabilen, bipolar yapıya sahip CA3080 OTA entegresi ile LM13700 OTA entegresi incelenmiştir. Daha sonra OP-AMP devreleri ile oluşturulan yükselteç, süzgeç ve osilatör uygulama devreleri OTA elemanı ile tasarlanmış ve bu tasarımlar MULTİSİM programı yardımıyla simüle edilmiştir. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Örnek uygulamalarda LM741 OP-AMP entegresi ile CA3080 OTA entegresi ayrı ayrı kullanılarak oluşturulan filtre devreleri arasında performans değerlendirmesi yapılmıştır.Sonuç olarak, yüksek frekanslarda OTA elemanının OP-AMP elemanına göre daha doğru çalıştığı görülmüştür.Anahtar Kelimeler: OTA, OP-AMP, İdeal OTA, Bipolar OTA, CMOS OTA, DO-OTA, OTA-C Süzgeç

İn this thesis is to create filter circuits which highly effects the performance of an electrical system, with OTA elements and compare with circuits using OP-AMP element.First, general information is given about OTA and OP-AMP elements. Bipolar CA3080 and LM13700 OTA integrated circuits, can be easily obtained in the market, are examined. Later, amplifier, filter and osilator aplication circuits which can be created with OP-AMP circuits, are designed and these designs are simulated with the MULTİSİM program. The obtained results are compared. In the sample applications, performance assessment is done among the created filter circuits, using seperately LM741 OP-AMP and CA3080 OTA integrated circuits.To conclude, it is observed that high-frequency OTA element works better compared to OP-AMP element.Keywords: OTA, OP-AMP, Ideal OTA, Bipolar OTA, CMOS OTA, DO-OTA, OTA-C Filter
The simulation and realization of the filters designed by OTA
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği