Gebelik ve fasiyal dipleji: Nadir bir olgu - Özdemir, Hasan Hüseyin; Demir, F. Caner; Berilgen, M. Said; Balduz, Metin; Kapan, Oktay (My University, 2012)
Fasiyal paralizi; kadınlarda gebelik döneminde akranlarına oranla daha sık görülür. Fasiyal dipleji ise fasiyal paraliziye göre çok daha nadir olan bir durumdur. Etiyolojide Möbius sendromu, Guillain-Barre sendromu, sarkoidoz, infeksiyöz mononükleoz, bilateral temporal kemik fraktürleri, Lyme hastalığı ve multiple skleroz gibi birçok neden sorumlu olabilir. Fasiyal paraliziler genellikle idyopatik olarak gözlenirken fasiyal diplejilerin küçük bir kısmı idyopatiktir. İdyopatik fasial dipleji tanısı ancak kapsamlı bir araştırmadan sonra mümkün olabilir. Bu olgu da idiopatik fasial dipleji tanısı konulan gebe hastanın klinik takibi ve tedavisi değerlendirilmiştir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp; Klinik Nöroloji; Nörolojik Bilimler