TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK BİRİMİNDE ÇALIŞAN PERSONELİN TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK FELSEFESİNİ ALGILAMA DÜZEYLERİ: TÜRK POLİS TEŞKİLATI ÖRNEĞİ - Odabaşı, Mehmet; Delice, Murat (Fırat University, 2014)
Toplum Destekli Polislik (TDP) 1980’li yılların başından itibaren ABD gibi gelişmiş ülkelerde 2000’li yılların başından itibaren de Türkiye’de uygulanan yeni bir polislik felsefesidir. TDP tarzı felsefelerin herhangi bir organizasyonda etkili bir şekilde kullanılabilmesi için o felsefenin özellikle organizasyonda uygulayıcı konumda bulunan personel tarafından kabul edilmesi ve içselleştirilmesi gerekmektedir. TDP faaliyetleri ülkemizde yaklaşık 10 yıldır uygulanmasına rağmen bu felsefenin nasıl algılandığına dair bir çalışmanın eksikliği görülmüş ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde TDP Şube Müdürlüklerinde çalışan 313 personelin TDP ile ilgili algıları beşli Likert ölçeğine göre hazırlanan bir anketle ölçülmüştür. TDP personelinin genel TDP algısı ile TDP unsurlarının farkındalığı konusundaki algıları 4 ve 4’ün üzerinde bulunmuş olup TDP birimlerinde çalışan personelin TDP felsefesinin anlamı, TDP’nin unsurlarının içeriği ve amaçları konularında bilinçli oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Halkla ilişkiler (4,7) TDP’nin en iyi anlaşılan unsuru olarak göze çarparken, TDP felsefesinin kurumsallaşma (3,0) konusunda istenilen seviyeye ulaşamadığı tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların demografik özelliklerinden bağımsız olarak TDP konusunda benzer görüşlere sahip oldukları anlaşılmıştır.