İlköğretim okulu yöneticilerinin değerlere dayalı yönetim uygulamalarının okul kültürüne etkisi - Demirtaş, Zülfü; Ekmekyapar, Meryem (My University, 2012)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim öğretmenlerinin algılarına göre, okul yöneticisinin değere dayalı yönetim uygulamalarının okul kültürü üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini Elazığ il merkezindeki 10 ilköğretim okulunda görev yapan 348 öğretmen oluşturmaktadır. Ölçme aracı olarak, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılan, Okul Kültürü Ölçeği ve Değerlere Göre Yönetim Ölçeği kullanılmıştır. SPSS paket programı kullanılarak, katılımcıların okul kültürü ve yöneticilerin değerlere göre yönetim uygulamaları ile ilgili algıları katılıyorum düzeyinde bulunmuştur. AMOS programı kullanılarak, elde edilen yapısal eşitlik modeli, değerlere göre yönetimin okul kültürünü anlamlı düzeyde etkilediği ortaya çıkmıştır. Okul kültürünü etkilemede yöneticilerin sahip olduğu örgütsel değerlerin etkisi, bireysel değerlerin etkisinin iki katına yakındır. Değerlere göre yönetimin okul kültürünün tüm boyutları üzerinde anlamlı etkisi vardır. En yüksek etki ise Katılım boyutunda gerçekleşmiştir. Bu boyutu sırasıyla Denetim, Toplantılar, İletişim ve İklim boyutları izlemektedir. Yöneticilerin değerleri, değerlere dayalı yönetim uygulamaları, öğretmelerle aralarındaki iş verimliliğini artırmada, öğretmenleri motive etmede, öğretmenlerin saygı gördükleri algısına sahip olmalarında önemli bir rol oynamaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; İşletme