FIRAT ÜNİVERSİTESİ MASA TENİSİ VE KORT TENİSİ TAKIMLARINDA OYNAYAN ÖĞRENCİLERİN SEÇİLMİŞ BAZI FİZİKSEL PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ERDOĞAN, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmanın amacı, masa tenisi ve kort tenisi sporcularının seçilmiş bazı fiziksel ve motorik özelliklerini nicel olarak ortaya koymak ve bu değişkenler arasındaki benzerlik ve farklılıkların nedenlerini alanyazın (literatür) çerçevesinde temellendirip, konuya ilişkin çıkarımlar yapmaktır. Araştırmanın evrenini, Fırat üniversitesinde kort tenisi ve masa tenisi oynayan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise kort tenisi (20 kişi) ve masa tenisi (20 kişi) oynayan toplam 40 erkek öğrenci oluşturmuştur. Verilerin analizinde SPSS 22.0 paket program kullanılarak yapılmıştır, tanımlayıcı istatistikler olarak yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma teknikleri, gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için Independent-Samples T testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; tenisçilerin bacak kuvvetleri 117,93±10,14 kg, masa tenisçilerin bacak kuvvetleri 111,52±9,80 kg bulunmuştur (p<0.05). Tenisçilerin dominant el kavrama kuvvetleri 44,37±5,11, masa tenisçilerin dominant el kavrama kuvveti 40,57±3,29 kg, olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Tenisçilerin vücut yağ oranı 9,56±1,88, masa tenisçilerin vücut yağ yüzdesi 10,42±1,90 bulunmuştur (p>0.05). Tenisçilerin 30 metre sürat ortalaması 4,51±0,20 sn, masa tenisçilerin ise 4,50±0,14 sn olarak tespit edilmiştir. (p>0.05). Sonuç olarak; karşılaştırılan sporcu öğrencilerin branşları gerek oyun alanlarının büyüklüğü, gerek bu branşlardaki oyun ile maç süresi ve gerekse kullanılan materyallere bağlı olarak fiziksel ve motorsal özellikleri farklı derecede etkilediği görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Raket sporları, tenis, masa tenisi, motorik özellikler, fiziksel parametreler

The purpose of study is to quantitatively establish certain selected physical and motor characteristics of table tennis and court tennis players and draw inferences on the subject by basing the reasons for similarities and differences between such variables within the scope of literature. Population of the study consisted of students who play court tennis and table tennis at Fırat University. Sample group of the study consisted of a total of 40 male students who play court tennis (20 persons) and table tennis (20 persons). SPSS 22.0 software package was used in the data analysis, percentage, frequency, average and standard deviation techniques were used as descriptive statistics, and Independent-Samples T was applied to identify the differences between the groups. The findings showed that leg strength of court tennis players was 117,93±10,14 kg, and leg strength of table tennis players was 111,52±9,80 kg (p<0.05). Dominant hand grip strength of court tennis players was found 44,37±5,11, while the dominant hand grip strength of table tennis players was found 40,57±3,29 kg (p<0.05). Body fat percentage of court tennis players was 9,56±1,88, while table tennis players had a body fat percentage of 10,42±1,90 (p>0.05). 30-meter speed average of court tennis players was found 4,51±0,20 sec., while table tennis players had a 30-meter speed average of 4,50±0,14 sec.(p>0.05). In conclusion, disciplines of compared athlete students affect physical and motor characteristics at a different level based on the size of playing field, games in said disciplines, duration of games as well as the materials used in these games. Keywords: Racket sports, tennis, table tennis, motor characteristics, physical parameters
Comparison of some selected physical parameters of the students who plays at Firat University table tennis and court tennis teams
Keywords: Spor