SINIF ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİ İŞLEMSEL DÜŞÜNME BECERİ, STEM UYGULAMA ÖZ YETERLİK VE 21. YÜZYIL BECERİLERİ ÖZ YETERLİK ALGI DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - ÇELİK, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri öz yeterlik düzeyleri ve bilgi işlemsel düşünme becerileri ile STEM uygulamaları öz yeterlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 440 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında verilerin toplanması maksadıyla öğretmenlere ait "Kişisel Bilgi Formu" ile "STEM Uygulamaları Öğretmen Özyeterlik Ölçeği", "Bilgi İşlemsel Düşünme Beceri Ölçeği" ve "21. Yüzyıl Becerileri Özyeterlik Algı Ölçeği" uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerini analiz etmek amacıyla SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın verileri normal dağılım gösterdiği için t-testi, ANOVA, Bonferroni, korelasyon ve çoklu regresyon uygulanarak analiz edilmiştir. Bunlara ilaveten değişken grupları arasındaki anlamlılık derecesinin tespit edilebilmesi için eta-kare (?2) değeri hesaplanmıştır. Bu çalışmada elde edilen verilere göre, sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri öz yeterlik düzeyleri ve bilgi işlemsel düşünme becerileri ile STEM uygulamaları öz yeterlik düzeylerinde görev yaptıkları bölge ve hizmet süreleri aralarında anlamlı farklığın oluştuğu görülmüştür. Ayrıca STEM uygulamaları öz yeterlik düzeylerinde cinsiyet ve öğrenim durum değişkenlerine göre anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analiz sonuçlarına göre ise STEM uygulamaları öz yeterlik değişkeni ile 21. yüzyıl becerileri öz yeterlik bilgi işlemsel düşünme becerileri değişkenleri arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 21. yüzyıl becerileri öz yeterlik değişkeni ile bilgi işlemsel düşünme becerisi değişkeni arasındaki ilişkinin ise pozitif yönlü orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Çoklu regresyon sonuçlarına göre ise sınıf öğretmenlerinin bilgi işlemsel düşünme ve 21. yüzyıl becerileri öz yeterlik düzeyleri, STEM uygulamaları öğretmen öz yeterlik düzeyini anlamlı düzeyde yordadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak 21. yüzyıl becerileri öz yeterlik ve bilgi işlemsel düşünme becerileri STEM uygulama öz yeterlik düzeylerini etkilediği belirlenmiştir.

This study was conducted to examine the relationship between classroom teachers' 21st century skills self-efficacy levels, computational thinking skills and STEM applications self-efficacy levels. The sample of the study consists of 440 primary school teachers. In order to collect data within the scope of the study, "Personal Information Form", "STEM Applications Teacher Self-Efficacy Scale", "Computational Thinking Skills Scale" and "21st Century Skills Self-Efficacy Perception Scale" were applied. SPSS 22 package program was used to analyze the data obtained in the study. Since the data showed normal classification, they were analyzed by applying t-test, ANOVA, Bonferroni, correlation and multiple regression. In addition to these, the eta-square (?2) value was calculated to determine the degree of significance between the variable groups. According to the data obtained in this study, it was found that there was a significant difference between the 21st century skills self-efficacy levels, computational thinking skills and STEM applications self-efficacy levels of primary school teachers according to the region and period of service. In addition, it was determined that there was a significant difference in STEM practices self-efficacy levels according to gender and educational status variables. According to the results of the correlation analysis, it was determined that there was a weak positive relationship between the STEM practices self-efficacy variable and the 21st century skills self-efficacy computational thinking skills variables. In addition, it was determined that the relationship between the 21st century skills self-efficacy variable and the computational thinking skills variable was positive and moderate. According to the results of multiple regression, it was determined that there was a significant prediction between classroom teachers' computational thinking and 21st century skills self-efficacy levels and STEM applications teacher self-efficacy levels. As a result, it was determined that 21st century skills self-efficacy and computational thinking skills affect STEM implementation self-efficacy levels.
Examining the relationship between primary school teachers' computational thinking skills, STEM application self-efficacy and 21st century skills self-efficacy perception levels
Keywords: Eğitim ve Öğretim