BİR İNŞA SÜRECİ OLARAK ÇİNGENELİK: KURAMSAL BİR ÇÖZÜMLEME - İlhan, Süleyman; Fırat, Muhammet (My University, 2017)
Bu çalışma, Çingenelik’in inşasında ve kamusal alanda yeniden üretilmesinde etkili olan; stereotip,damgalama, önyargı, ötekileştirme, dışlama, Çingenelere dair mit, efsane ve söylence gibi faktörlereodaklanmaktadır. Çalışmada genel olarak Çingeneliğin inşasında etkili olan iki faktörler grubu elealınmaktadır. İlkinde Çingeneliğin inşasında çeşitli dışla(n)ma pratikleri ve Çingeneleri dışlamaya zeminhazırlayan atasözleri, deyimler, edebi eserler ve medya, ikincisinde ise, mitler ve olumsuz söylencelerirdelenmektedir. Çingene-lik, genel olarak çeşitli dışla(n)ma pratikleri, mitler ve olumsuz söylencelerçerçevesinde inşa edilmektedir. Çingeneliğe dönük önyargıların Çingeneler tarafından içselleştirilmesiyle,Çingeneliğin inşasında ve yeniden üretilmesinde Çingenelerin de rolü vardır.
Keywords: Etnik Çalışmalar