Televizyon Dizilerinde Kullanılan Müziklerin Genç İzleyicilerin Dizileri İzleme Oranına Etkisi - Tanyıldızı, Nural İmik; Yağbasan, Mustafa (My University, 2007)
Müzik bir sanat dalı, aynı zamanda da bir iletişim aracıdır. Müziğin gücü ve işlevleri çoktur. Gücü sayesinde müzikten birçok alanda faydalanabilinmektedir. Bu alanlardan biri de iletişimdir. Müzik oluştuğu süreç içerisinde ve sonrasında hem kendini oluşturan besteciye hem de dinleyiciye iletiler göndermekte ve bir iletişim süreci oluşturmaktadır. Televizyon dizilerinde ve sinema filmlerinde de müziğin bu iletişimsel yönü kullanılmıştır. Son günlerde özellikle dizi filmlerde ve sinema filmlerinde müzik kullanımı yaygınlık göstermektedir. Birçok filmin müzikleri ile hatırlandığını söylemek mümkündür. Film müziğinin filme olduğu kadar izleyicilere de etkisi bulunmaktadır. Fakat bu konu üzerinde yapılan araştırmaların sınırlı sayıda olduğu görülmüştür. Film müziği artık günümüz sinemasının ve televizyon dizilerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Müzik ve film beraberliğinin daha iyi anlaşılması için film müziğinin ve seyirciye etkilerinin daha geniş bir biçimde ele alınması gerekmektedir. Dizilerin izlenirlik oranında dizi filmlerde kullanılan müziklerin etkisinin rolünün olup olmadığı hem tartışma hem de merak konusudur. Bu çalışmada televizyon dizlerinde kullanılan müziklerin genç izleyicilerin dizileri izleme oranına etkisi ölçülmüştür. Bu amaçla anket oluşturulmuş ve Elazığ Fırat Üniversitesi öğrencilerine uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda film müziğinin genç izleyicilere etkileri üzerinde önemli olabilecek bulgulara ulaşılmıştır.
Keywords: Türkiye; üniversite öğrencileri; müzik; televizyon dizileri; anket; televizyon izleme; izlenme oranı; film müziği; genç izleyiciler