LUTHER’İ SOSYAL VE SİYASİ REFORMA DA ZORLAYAN ANABAPTİSTLERİN SİNDİRİLMESİ - Keleş, Hatice (Fırat University, 2021)
16. yüzyılda ortaya çıkan Reform hareketi, Papa ve din adamlarının otoritesine karşı kendi otoritesini kurmaya çalışan Martin Luther’in başarısı olarak görülmektedir. Ancak reform hareketi her ne kadar Luther’in başarısı olsa da onun istediği şekilde seyir etmemiş ve Luther, reformunu amaçları doğrultusunda gerçekleştirmek isterken bu reform, Luther’in karşısına Katolik Kilisesine ek olarak farklı grupların da ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Reform, Katolik dünyası ve İncil uygulamaları hakkında akıllarında soru işaretleri barındıran bazı din adamlarını da cesaretlendirerek onları yönlendirmiştir. Böylelikle o çağda, dini düşünce ve algılama şekillerinde çıkan çeşitlilik ve farklılaşmalar, birçok farklı grubun ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu gruplardan biri, yetişkin vaftizinin gerçek vaftiz olduğunu iddia etmeleri sebebiyle Anabaptist ismiyle adlandırılmış ve bu aykırı inançları sebebiyle tarihe “Radikal Hareket” olarak geçmişlerdir. Bu araştırmamızda, Anabaptist liderler ile Luther arasında gergin bir şekilde gerçekleşen tartışmalardan bazılarını, Luther’in onlara karşı sergilediği tutumu ve kısmen de Köylü Savaşı’nı ele almaya çalıştık.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları