Devlet Okullarında Okutulmakta Olan 10. Sınıf İngilizce Count Me In Ders Kitabının 21. Yüzyıl Becerileri Kapsamında İncelenmesi - Saygılı, Rabia; Tesadif, Ennur; Ayyıldız, Nilay Erdem (Bilim Eğitim Kültür Akademi Derneği, 2025)
Bu çalışmada, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2026-2027 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar devlet okullarında okutulmak üzere kabul edilen “Count Me In” adlı 10. sınıf İngilizce ders kitabının 21. yüzyıl becerileri çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 21. yüzyıl becerilerinin kapsamı 4C (iletişim, iş birliği, yaratıcılık ve eleştirel düşünme) ile sınırlandırılmıştır. Nitel bir çalışma olan bu çalışmada, söz konusu 21. yüzyıl becerilerinin ders kitabına ne ölçüde entegre edildiği doküman incelemesi ile incelenmiştir. Veri toplamak için araştırmacılar tarafından iki alan uzmanı danışmanlığında hazırlanan tablolardan yararlanılmıştır. Ünite etkinlikleri dört temel dil becerisine; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerine göre listelenmiştir. Daha sonra beceri temelli etkinlikler her ünite için tablolardaki 4C’ye göre kategorilere ayrılmıştır. Çalışmanın sonuçları SPSS programı aracılığıyla hesaplanan frekans ve yüzdeler yoluyla bildirilmiştir. Çalışma sonucunda eleştirel düşünmenin her ünitede en çok desteklenen beceri olduğu, yaratıcılığın ise en az yer aldığı görülmüştür. Ders kitabının 4C’ye yer vermesi tartışılmış ve ders kitabının revizyonuna yönelik bazı öneriler sunulmuştur.

This study aimed to examine the 10th grade English textbook titled “Count Me In”, which was accepted by the Ministry of National Education to be taught in state schools until the end of the 2026-2027 academic year, within the framework of the 21st century skills. The study limited the scope of 21st century skills to 4Cs (communication, collaboration, creativity and critical thinking). In this qualitative study, document review was performed to investigate to what extent the 21st century skills in question were integrated into the coursebook. Tables, prepared by the researchers of this study under the supervision of two field experts, were used to collect the data. The unit activities were listed according to the four main language skills; listening, speaking, reading, and writing. Then, the skill-based activities were categorized in accordance with the 4Cs in the tables for each unit. The results of the study were reported through frequencies and percentages, calculated through the SPSS programme. The study revealed that critical thinking is the most supported skill, whereas creativity is included least in each unit. The coursebook’s inclusion of the 4Cs were discussed by providing some recommendations for the revision of the coursebook.
Analysis of the 10th Grade English Coursebook Count Me In, Taught in State Schools, Within the Scope of 21st Century Skills
Keywords: English As A Second Language; İkinci Bir Dil Olarak İngilizce