Sosyal Kaytarma: İnşaat Sektöründe Bir Araştırma - Rüzgar, Nilüfer (Fırat University, 2025)
Bilgi çağında yaşadığımız günümüzde örgütlerin başa çıkmak zorunda olduğu rekabet şartları sertleşmekte, bununla beraber küreselleşmenin de etkisiyle sürekli değişim kaçınılmaz hale gelmektedir. Örgütlerin bu çevrede ayakta kalabilmeleri ve sürdürülebilir başarı elde edebilmeleri de motivasyonu yüksek, örgütsel bağlılığı yüksek ve dolayısıyla performansı yüksek verimli çalışanlar aracılığıyla olabilmektedir. Bu noktada da hem bireyin hem de bütünsel olarak ele alındığında örgütün verimliliğinin zarar görmemesi için sosyal kaytarma gibi olumsuz davranışların bertaraf edilmesi büyük önem arz etmektedir. Sosyal kaytarma, grup içerisinde yer alan bireylerin çeşitli sebeplerden dolayı grup içerisinde üstlendikleri göreve katkılarının az olması, düşük performans ve düşük çaba sergilemeleri davranışıdır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, inşaat sektörü çalışanlarının sosyal kaytarmaya ilişkin algılarını araştırmaktır. Araştırma kapsamında Liden, Wayne, Jaworski ve Bennett (2004) tarafından geliştirilen ve Ilgın (2010) tarafından modifiye edilerek Türkçeye adapte edilen 13 ifadelik Sosyal Kaytarma Ölçeği ve demografik sorulardan oluşan bir anket formu hazılanarak potansiyele katılımcılara ulaştırılmış, 234 katılımcıdan veri toplanmıştır. Veriler, SPSS 22.0 paket programında analiz edilmiştir. Analizler sonucunda ulaşılan bulgulara göre, katılımcıların medeni durum ve yaş demografikleri ile ölçek ifadeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunurken (p 0.05).

Today, the competitive conditions that organizations have to deal with are getting tougher and constant change is becoming inevitable. Organizations can survive in this environment and achieve sustainable success only through employees who are highly motivated and have high organizational commitment. At this point, it is crucial to eliminate destructive behaviors such as social loafing in order to achieve sustainable success both individually and organizationally. In this sense, the target of this research is to reveal the attitudes of construction sector employees, who are required to be devoted team members, towards social loafing. A survey form that consists demographic questions and Social Loafing Scale with 13 items, developed by Liden, Wayne, Jaworski and Bennett (2004) was prepared and delivered to the potential participants. 234 employees participated in the research and the data were analyzed in the SPSS 22.0 package program. The findings reveal that, there is a statistically significant difference (p 0.05) between gender demographic and the items of the scale.
Social Loafing: A Research in Construction Sector
Keywords: Management Sociology; Yönetim Sosyolojisi