EPİLEPTİK HASTALARDA EPİLEPTİK NÖBET SONRASI POSTİKTAL VE İNTERİKTAL DÖNEMDEKİ SERUM NÖRON SPESİFİK ENOLAZ VE S100B PROTEİN DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZDEN, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2010)
Epileptik hastalarda epileptik nöbetlerin nöronal hasara yol açıp açmadığı tartışmalıdır. Bizim çalışmamızın amacı; 30 epilepsi hastasının epileptik nöbetlerine bağlı olarak nöronal hasar gelişip gelişmediğini, gelişiyorsa hangi tip nöbetlere bağlı olarak geliştiğini, nöronal hasarın markırları olan Nöron Spesifik Enolaz (NSE) ve S100B düzeylerinin postiktal ve interiktal dönemlerde serumda ölçümlerini yaparak 30 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubuyla karşılaştırmaktır.Hastaların; 20'sinde jeneralize tonik klonik nöbet (JTKN), yedisinde kompleks parsiyel nöbet (KPN), ikisinde basit parsiyel nöbet (BPN) ve birinde myoklonik nöbet (MN) mevcuttu.Tüm hastaların postiktal ve interiktal dönemdeki serum NSE düzeyi ölçümleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05). Tüm hastaların postiktal dönem serum S100B değerleri, kontrol grubu ve interiktal dönem değerlerinden anlamlı derecede yüksekti (p<0.001). Bu bulgu epileptik nöbetler sonrası hastalarda nöronal hasar geliştiğini gösterdi. Keza bu bulgu postiktal dönem serum S100B düzeyi tayininin epileptik nöbetlerin epileptik olmayan nöbetlerden ayırımında yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Hastalar nöbet tiplerine göre gruplandırıldığında; JTKN'i olan hastaların postiktal dönem S100B değerleri kontrol grubundakinden anlamlı derecede yüksekti (p<0.001). Diğer nöbet tiplerinin postiktal dönem S100B değerleri kontrol grubundan anlamlı derecede yüksekti (p<0.01). KPN'i olan hastaların postiktal dönem S100B değerleri kontrol grubundan daha yüksek idi. Ancak aradaki fark anlamlı değildi (p>0.05). Bu bulgular JTKN'lerin diğer nöbetlere kıyasla en fazla nöronal hasara yol açtığını gösterdi.Sonuç olarak epileptik ve özellikle JTKN'lere bağlı nöronal hasar gelişmekte olup postiktal dönemdeki S100B düzeyleri tayini nöronal hasarın belirlenmesinde yardımcı bir markır olarak kullanılabilir.Anahtar Kelimeler: Epilepsi, NSE, S100B

There is a controversy about whether epileptic seizures lead to neuronal damage in patients with epileptic disorder or not. The aim of the present study is to determine if epileptic seizures cause neuronal damage in 30 patients with epileptic disorders; if yes, which kind of seizures cause such damage and to compare these patients among 30 healthy volunteers by measuring serum levels of NSE and SB100B, neuronal damage markers, at postictal and interictal period.There was generalized tonic clonic seizure (GTCS) in 20 of the patients, whereas there was complex partial seizure (CPS) in seven, simple partial seizure (SPS) in two and myoclonic seizure (MS) in one patients.No significant difference was found in NSE measurements at postictal and interictal period among all the patients when it was compared with the control group (p>0.05). Postictal serum S100B levels of all patients were significantly higher than those in control group and interictal levels (P<0.001). This finding showed development of neuronal damage after epileptic seizures. It is also suggested that postictal serum S100B levels should be useful to distinguish epileptic and non-epileptic seizures. When patients were stratified according to seizure types; in patients with GTCS postictal S100B levels were significantly higher than controls (p<0.001). Postictal S100B levels were also significantly higher than controls in other seizure types (p<0.01). In patients with CPS, postictal S100B values were higher than controls, but the difference between them was not significant (p>0.05). This finding showed that GTCS cause the most neuronal damage when compared with other seizure types.In conclusion, epileptic seizures, particularly GTCS, lead to neuronal damage and postictal S100B measurements can help to determine of neuronal damage as an adjunct marker.Keywords: Epilepsy, NSE, S100B
Assessments of serum neuron specific enolase and s100b protein levels at postictal and interictal period after epileptic seizure in epileptic patients
Keywords: Nöroloji