KIRILGAN BEŞLİNİN PARA POLİTİKALARININ BAŞARILARININ ANALİZİ - BAĞCİ, ASLI (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, Kırılgan Beşli ülkeleri (Türkiye, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Endonezya) arasında merkez bankalarının para politikalarının etkinliğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 2006 M1-2024 M12 dönemleri arasına ait aylık enflasyon ve faiz oranları verilerini kullanarak, bu iki değişken arasındaki nedensellik ilişkisini incelemektedir. Çalışmada, Hatemi J-Roca nedensellik testi ve Breitung-Candelon frekans alanında nedensellik testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Hatemi J-Roca testi Kırılgan Beşli ülkelerinde enflasyon ile faiz oranları arasında farklı düzeylerde nedensellik olduğunu göstermektedir. Breitung-Candelon testi ise Brezilya, Endonezya, Hindistan ve Güney Afrika ülkelerinde kısa, orta ve uzun vadede nedensellik ilişkisinin olduğunu, Türkiye'de ise hiçbir frekansta anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, para politikalarının etkinliği konusunda ülkeler arasında farklılıklar olduğunu ve politika yapıcıların bu bulguları dikkate alması gerektiğini vurgulamaktadır.

This study aims to analyze the effectiveness of central banks' monetary policies among the Fragile Five countries (Turkey, Brazil, South Africa, India and Indonesia). The study examines the causality relationship between these two variables using monthly inflation and interest rates data for the period 2006 M1-2024 M12. In the study, Hatemi J-Roca causality test and Breitung-Candelon frequency domain causality test are applied. According to the findings, Hatemi J-Roca test shows that there is causality between inflation and interest rates at different levels in the Fragile Five countries. The Breitung-Candelon test reveals that there is a causality relationship in Brazil, Indonesia, India and South Africa in the short, medium and long run, while there is no significant relationship at any frequency in Turkey. These results emphasize that there are differences in the effectiveness of monetary policies across countries and policymakers should take these findings into account.
Analysis of the success of the Fragile Five's monetary policies
Keywords: Ekonomi