ŞANLIURFA İLİNDE HIRBE YERLEŞMELERİ - Güzel, Abdulkadir (Fırat University, 2012)
Barınmak ve göçebe hayvancılık ekonomik faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kurulan Hırbe yerleşmelerinde, Birinci Dünya savaşından günümüze doğru çok hızlı bir değişim, dönüşüm ve yok olmaya doğru bir gerileme yaşanmaktadır. Anadolu da kısa mesafelerde hızla değişen yükselti farkı, iklim özellikleri ve topoğrafik farklılığa bağlı olarak ortaya çıkan sözkonusu yerleşmelerin bir kısmı günümüzde sürekli kullanım alanları haline gelmiştir. Teknolojik değişime bağlı olarak kılçadırın yerini, kullanımı ve temin edilmesi daha ekonomik olan branda çadırlar almıştır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak günümüzde sayıları gittikçe azalan sözkonusu yerleşme ve bu yerleşmelerdeki meskenlerin tanıtımlarını yaparak turistik amaçlı kullanılabileceğine dikkatleri toplamayı amaçlamaktayız.