Akademisyenlerin Siber Zorbalığa Yönelik Algıları ve Mücadele Etme Yöntemleri - Dikmen, Melih; Tuncer, Murat (Dicle Üniversitesi, 2017)
Bu araştırmanın amacı akademisyenlerin siber zorbalık kavramına yönelik algılarını ve mücadele etme yöntemlerini belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yaklaşımlarından olgubilim (fenomenoloji) araştırması olarak desenlenmiştir. Bu kapsamda çalışma Fırat Üniversitesinde görevli 22 akademisyen üzerinde yürütülmüştür. Akademisyenlerin 5’i Uzman, 7’si Araştırma görevlisi, 5’i Öğretim görevlisi, 4’ü Yardımcı Doçent ve 1’i Doçent unvanına sahiptir. Katılımcıların 15’i erkek, 7’si kadındır. Araştırmacılar tarafından veri toplamak amacıyla ilgili kavramsal çerçeve taramasının ardından uzman kanısına göre şekillendirilen yarı yapılandırılmış bir görüşme formu oluşturulmuştur. Veriler içerik analizi ve betimsel analiz kullanılarak çözümlenmiştir. Sonuç olarak akademisyenlerin internet ortamındaki siber zorbalık durumlarının farkında oldukları ve siber zorbalıkla başa çıkabilecek birçok yöntemlerinin olduğu, fakat bazı akademisyenlerin arada sırada siber zorbalığa maruz kaldıkları tespit edilmiştir.

The purpose of this research is to determine the perception and struggle methods of academicians aiming at cyber bullying. The research was designed as a research on phenomenology from qualitative research approaches. In this direction the study was carried out on 22 academicians working at Fırat University. Participants consist of 5 Expert, 7 Research Assistants, 5 Instructors, 4 Assistant Professors and 1 Associate Professor. A semi-structured interview form was formed by the researchers in order to collect data in accordance with the expert's opinion after the related conceptual framework was searched. The data were analyzed using content analysis and descriptive analysis. As a result, academics are aware of cyber bullying situations on the internet and there are many ways that cyber bullying can cope with, but some academicians have occasionally been exposed to cyber bullying.
Scholar's Perceptions and Struggle Methods Against Cyberbullying