VİTAMİN C-6 PALMİTAT (VC6P)’IN AĞIR METAL UYGULAMASINDA SIÇANLARIN BAZI DOKULARINDAKİ YAĞ ASİT DEĞERLERİNE ETKİSİ - Dayangaç, Alpaslan; Yılmaz, Ökkeş (Fırat University, 2006)
Bu araştırmada, Wistar albino cinsi erkek sıçanlarda kadmiyum klorür (CdCl2)’ün bazı dokulardaki yağ asiti değerlerine olan etkisine vitamin C6 palmitat (VC6P)’ın etkisi araştırldı. Çalışma, kontrol (serum fizyolojik), kadmiyum klorür (1 mg/kg, CdCl2) ve kadmiyum klorür-vitamin C6 palmitat (1 mg/kg, CdCl2-10 mg/kg, VC6P) olarak üç gruba ayrıldı. Uygulamalardan sonra hayvanlar dekapite edildi ve hayvanların karaciğer, testis ve böbrek dokuları çıkarıldı. Dokular homojenize edildi ve dokularda lipit ekstraksiyonu işlemi yapıldı. Ekstraksiyonlar gaz kromatografisinde (GC) analiz edildi. Dokulardan elde edilen bulgulara göre, kadmiyu-mun doymamış yağ asitlerinin miktarında meydana getirdiği olumsuz değişiklikleri VC6P’ın engellediği veya azalttığı gözlendi. Sonuçta, VC6P’ın, yağ asiti zincir uzama reaksiyonunda görevli enzimlerin etkisini artırdığı sanılmaktadır.