ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI, BİLİŞSEL SINAV KAYGISI VE SOSYAL DESTEK ALGISI İLİŞKİLERİNİN ÇOK YÖNLÜ İNCELENMESİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE BİR ARAŞTIRMA - YARDIMCI, ESRA SULTAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Öğrenme kavramı insanlar ile var olmuş ve bundan sonra da var olmaya devam edecektir. Zira insanın, medeniyetlerin, kültürlerin gelişimi hep öğrenmenin sonucunda oluşmuştur. İnsan bebeklik sürecinde öğrenmeye başlar, okul yaşamıyla devam eder, üniversite ve iş yaşamıyla hiç durmaksızın bu süreçlerin hepsinde öğrenme aktif bir şekilde devam eder ta ki ölüm kavramı gerçekleşene kadar. Öğrenme yaşamın her aşamasında gerçekleşen aktif bir süreçtir. İnsanların kendi kendine ve sosyal çevresiyle öğrenmeleri devam ederken yanı sıra eğitim ve öğretim ortamlarında öğrenme türleri bulunmaktadır. Yirmibirinci yüzyılda teknolojik ve bilimsel yaşam insanları giderek öğrenme kavramına itmektedir ve her geçen gün insan doğası ile ilgili daha fazla bilgilenmeyi zorunlu hale getirir. Eğitimin özellikle bu denli öncelikli olması, eğitimcilerinde bu konuda daha fazla donanım sahibi olmalarını gerekli kılar. Özellikle insanın ve dolayısıyla toplumun ve ülkenin yaşam kalitesini arttırıcı en büyük çabanın eğitimden geçtiğini göz önünde bulundurursak öğrenciye bakış açımızdan insan eğitimine verdiğimiz öneme kadar daha fazla üzerine eğilmemiz gerekir. Türkiye Cumhuriyeti hızlıca gelişen ve genç nüfus ağırlıklı bir ülkedir. Ülkenin kalkınması, refaha ulaşması genç nüfusun eğitimde sergilediği başarıyla ve gençlerin toplumdan, ailesinden, akranlarından ve eğitimcilerden aldığı sosyal destek algısıyla paralel ilerler. Sosyal destek, bireyin içinde bulunduğu toplumda sayılan sevilen sorumluluk verilen bireyinde kendini yalnız hissetmediği ve toplumun bir üyesi olduğuna inandığı, benlik dugusunun hissedilebildiği sosyalliği sağlar. Sınav kaygısı, öğrenme sürecini etkileyen en önemli etmenlerden biridir. Her öğrencide farklı seviyelerde sınav kaygı bulunmaktadır. Öğrencilerin sınav kaygısı sosyal destek yardımıyla kontrol altına alınarak avantaja çevirilirse öğrenme düzeyi artar ancak sosyal desteğin düşük seviyelerde olduğu ya da hiç olmadığı toplumlarda kaygı bireyi kontrolü altına alır ve öğrenme düzeyini düşürür dolayısıyla akademik başarı düzeyide olumsuz etkilenir. Bu çalışmanın ilk amacı, öğrenme yaklaşımları, bilişsel sınav kaygısı ve algılanan sosyal destek değişkenleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Ayrıca çalışmada öğrencilerin cinsiyet, yaş, bölüm, sınıf, gelir düzeyi ve genel not ortalaması (akademik başarı) değişkenlerine göre öğrenme yaklaşımları, sosyal destek algıları ve bilişsel sınav kaygı düzeylerindeki farklılıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmaya Fırat Üniversitesi İİBF İşletme ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde okuyan ve gönüllü olan toplam 217 öğrenci katılmıştır. Çalışmanın sonucunda, araştırma değişkenleri arasında ilişkilerin olduğu belirlendi. Ayrıca düzenlenmiş iki faktörlü çalışma süreci ile sosyal destek toplam değerlerinin cinsiyete göre farklılık gösterdiği belirlendi. GNO(genel not ortalaması) itibariyle de; bilişsel sınav kaygısı toplam değerlerinin farklılaştığı bulundu. Son olarakda düzenlenmiş iki faktörlü çalışma süreci faktörünün (yüzeysel öğrenme), hem sınıfa hemde gelire göre; revize edilmiş bilişsel sınav kaygısı faktörünün (başarısızlık odaklı bilişsel sınav kaygısı) gelire ve sosyal destek faktörününde (özel bir insan) sınıfa göre farklılaştığı belirlendi. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Öğrenme Yaklaşımları, Algılanan Sosyal Destek, Bilişsel Sınav Kaygısı, Üniversite öğrencileri

The concept of learning has existed with humans and will continue to exist thereafter. Because the development of human beings, civilizations and cultures has always been the result of learning. The human begins learning in infancy, continues with school life, continues with university and work life without stopping in all of these processes, learning continues actively until the concept of death is realized. Learning is an active process that takes place at every stage of life. There are types of learning in educational and educational settings as well as while people continue to learn by themselves and their social environment. In the Twenty-First Century, technological and scientific life increasingly pushes people towards the concept of learning and makes it imperative to learn more about human nature every day. The fact that education is such a priority makes it necessary for educators to have more equipment in this regard. Especially if we consider that the greatest effort to improve the quality of life of people and therefore society and the country goes through education, we need to focus more on the importance we give to human education from our point of view to the student. The Republic of Turkey is a developing country and has a young population. The development of the country and its attainment of prosperity are parallel to the success displayed by the young population in education and the perception of social support that young people receive from society, family, peers and educators. Social support provides a sociality in which the individual does not feel alone and believes that he or she is a member of the community and that the self-interest can be felt. Test anxiety is one of the most important factors affecting the learning process. Each student has different levels of test anxiety. If students test anxiety is controlled and turned to an advantage with the help of social support, the level of learning increases, but in societies where social support is low or never, anxiety takes control of the individual and lowers the level of learning therefore, the level of academic achievement is also negatively affected. The first objective of this study is to test the relationships between learning approaches, cognitive test anxiety and perceived social support variables. In addition, the study determines students differences in learning approaches, social support perceptions and cognitive test anxiety levels according to gender, age, department, grade, income level and grade point average (academic achievement) variables. A total of 217 students from Fırat University's IIBF Department of Business Administration and Political Science and Public Administration and volunteering participated in the study. As a result of the study, relationships between research variables were determined. In addition, it was determined that the total values of social support differed by gender with the revised two-factor study process. As of GNO (gpa); cognitive test anxiety was found to differ in the total values. Finally, the resived two-factor study process factor (surface learning) is based on both grade and income; The revised cognitive test anxiety factor (failure-driven cognitive test anxiety) was found to differ according to income and social support factor (significant other) to grade. Keywords: Learning, learning approaches, perceived social support, cognitive test anxiety, University students
A multi-facated study of the relationships between learning approaches, cognitive test anxiety, and perception of social support: A research in university students
Keywords: İşletme