İBADİ MEZHEBİNİN USUL-Ü FIKIH KAYNAKLARI - DÖNMEZ, MUSTAFA İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2006)
İslam'da ortaya çıkan ilk mezhep olan Hâricûler ve onlardan ayrılan İbâdiye, İslammezhepleri tarihinde ele alınan bir çok görüşün ilk temsilcileri olmuşlardır. İbâdiyekelâmû görüşlerde bazı noktalarda Mutezileye benzerken, bazı noktalarda Sünnûlerebenzer. İbâdiye Kur'ân, sünnet, icmâ ve kıyası İslam hukukunun bir kaynağı olarakkabul ederler. Bu dört ana delile ek olarak cumhurun delil olarak kullandığı şeyleri dekullanmışlardır. Mezhebin ilk imamı olan Câbir b. Zeyd rey'e önem vermiştir. İçtihadmetodunu kullanarak mezheplerini geliştirmişlerdir. Fıkıh açısından cumhurdan ayrıbazı görüşleri olduğunu görüyoruz.Anahtar Kelimeler: İbâdiye, İslam Hukuku, İslam Hukukunun Kaynakları,İçtihad, Fıkıh.

Kharijis, the first sect to exist in İslam and İbâdûyya breaking away from Kharidjishave became the first representatives of lots of views dealt with in the history of İslamicsects. İbâdûyya is similar to the Sunni about some points while it is familiar with theMut?azila about other points in terms of İslamic theology. İbâdûyyas accept the Qur?an,the Sunna, the ldjma and Analogy as a source of Islamic law in terms of method. Theyalso used the things Djumhur used as guide in addition to theese four main guides.Djabir b. Zayd, the first imam of sect, considered the interpretation importantly. Theydeveloped their sects by using interpretation method. We see that they have some ideasDjumhur does not have in terms of fiqh.Key Words: İbâdûyya, Islamic jurisprudence, source of Islamic law, interpretation, fiqh.
Islamic jurisprudence sources of İbadiyya
Keywords: Hukuk; Tarih; Din