BECERİ TEMELLİ MATEMATİK SORULARININ ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİ İLE İLİŞKİSİNİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA İNCELENMESİ - AKGEYİK, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, beceri temelli sorular ile üst düzey düşünme becerileri arasındaki ilişkiyi öğretmen görüşleri doğrultusunda incelemektir. Çalışma grubunu Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesinde 2022-2023 eğitim öğretim yılı içerisinde görev yapan matematik öğretmenleri arasından seçilen 12 ortaokul matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma yöntemi nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim çalışması olarak belirlenmiştir. Çalışmada katılımcıların genel özellikleri ve 13 maddelik açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda beceri temelli sorular ile okumanın pozitif ilişkili olduğu, beceri temelli soruların akademik seviyesi iyi olan öğrencileri olumlu etkilerken akademik seviyesi düşük olan öğrencileri olumsuz etkilediği ortaya konulmuştur. Kötü yazılmış beceri temelli soruların ise öğrenciler üzerinde önyargı oluşturduğu tespit edilmiştir. Üst düzey düşünme becerilerin hayatımızın her alanında karşımıza çıktığı, bizlere farklı bakış açısı sunduğu, sorgularken, irdelerken çözümleme yaparken sık sık üst düzey düşünme becerilerine başvurduğumuz ortaya konulmuştur. Katılımcılar beceri temelli soruları üst düzey düşünme becerilerinden çok analitik düşünme ile ilişkilendirmiştir. Sorularda parça- bütün ilişkisine yer verildiği, analiz edildiği ve soruların irdelendiği sonucuna varılmıştır. Beceri temelli sorular ve üst düzey düşünme becerileri günlük hayatta sorun çözme becerisi kazandırdığı, matematik ile hayatın iç içe ve güçlü olmasını sağladığı sonucuna varılmıştır. Üst düzey düşünme becerileri ile ilgili öğretmenlere hizmet içi seminerlerin verilmesi, derslerde bu becerilere sıkça yer verilmesi gerektiği önerilmektedir.

The purpose of this study is to examine the relationship between skill-based questions and higher-order thinking skills in line with teachers' views. The study group consists of 12 secondary school mathematics teachers selected among the mathematics teachers working in the Elbistan district of Kahramanmaraş province in the 2022-2023 academic year. The research method was determined as a phenomenological study from qualitative research methods. In the study, the general characteristics of the participants and an interview form consisting of 13 open-ended questions were applied. Descriptive analysis method was used to analyze the data obtained. As a result of the study, it was revealed that skill-based questions and reading were positively related, skill-based questions positively affected students with good academic level, while they negatively affected students with low academic level. Poorly written skill-based questions were found to create prejudice on students. It was revealed that higher-order thinking skills are encountered in all areas of our lives, offer us different perspectives, and that we often resort to higher-order thinking skills when questioning, analyzing and analyzing. Participants associated skill-based questions with analytical thinking the most among higher-order thinking skills. It was concluded that the part-whole relationship was included in the questions, analyzed and the questions were examined. Skill-based questions and higher-order thinking skills are related to the questions asked in daily life.
Examining the relationship between skill-based math questions and higher-order thinking skills
Keywords: Eğitim ve Öğretim