An Analysis of the Century Of Türkiye Education Model’s 5th Grade Social Studies Curriculum in Terms of Life Skills - Kuloğlu, Ayşenur; Özer, Merve (Salim DURUKOĞLU, 2026)
This study aims to analyze the 5th Grade Social Studies Course Curriculum, developed in alignment with The Century of Türkiye Education Model published in 2024, within the framework of the life skills outlined in the Life Skills Project. In this context, a total of 19 learning outcomes and 66 process components included in six learning domains—“Living Together,” “Our Home: The World,” “Our Common Heritage,” “Our Living Democracy,” “Economy in Our Lives,” and “Technology and Social Sciences”—were examined through the lens of life skills. To ensure the reliability of the study, expert opinions were sought during the analysis process. The research employed the document analysis method, one of the qualitative research techniques, and the data were interpreted using content analysis. The findings reveal that a significant portion of the curriculum outcomes can be associated with life skills categorized under Communication and Social Skills. Notably, listening and reflective thinking skills, critical thinking, creative thinking, and social problem-solving skills emerge as prominent competencies. Additionally, skills categorized under Creativity and Entrepreneurship, such as teamwork, peer collaboration, and the ability to organize activities, are also extensively represented in the curriculum. However, it was found that life skills related to Family Life and Personal Care and Hygiene are less emphasized, indicating the need for enhanced support in areas of individual responsibility and personal development. Considering the multidisciplinary nature of the Social Studies course, which encompasses history, culture, environment, and social structure, a more holistic integration of life skills into the curriculum emerges as a critical need. In conclusion, enriching the program—designed in line with the 2024 The Century of Türkiye Education Model—with more comprehensive coverage of life skills would contribute not only to students’ academic development but also to their social, emotional, and personal growth. In doing so, students will be better equipped to meet the demands of the 21st century as well-rounded individuals.

Bu araştırma, 2024 yılında yayımlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) doğrultusunda hazırlanan ortaokul 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı (SBDÖP)’nın, Yaşam Becerileri Projesi'nde belirtilen yaşam becerileri bağlamında incelenmesini amaçlamaktadır. Bu kapsamda, öğretim programında yer alan “Birlikte Yaşamak”, “Evimiz Dünya”, “Ortak Mirasımız”, “Yaşayan Demokrasimiz”, “Hayatımızdaki Ekonomi” ve “Teknoloji ve Sosyal Bilimler” adlı altı öğrenme alanında yer alan 19 öğrenme çıktısı ve 66 süreç bileşeni yaşam becerileri açısından analiz edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmış; elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, öğretim programında yer alan kazanımların büyük bir kısmının “İletişim ve Sosyal Beceriler” kategorisindeki yaşam becerileriyle ilişkilendirildiği görülmektedir. Özellikle dinleme ve düşünme becerileri, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve sosyal problem çözme becerileri öne çıkan beceriler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra, “Yaratıcılık ve Girişimcilik” başlığı altında değerlendirilen takım çalışması, akran iş birliği ve etkinlik düzenleyebilme becerileri de öğretim programında geniş yer bulmuştur. Ayrıca “Aile Hayatım” ve “Kişisel Bakım ve Hijyen” kategorilerindeki yaşam becerilerine öğretim programında daha az yer verildiği tespit edilmiştir. Bu durum, öğrencilerin bireysel sorumluluk ve kişisel gelişim alanlarında daha fazla desteklenmesi gerektiğine işaret etmektedir. Sosyal Bilgiler dersinin tarih, kültür, çevre ve toplumsal yapı gibi çok yönlü içerikleriyle öğrencilerin çeşitli alanlardaki gelişimini desteklediği göz önüne alındığında, yaşam becerilerinin programa daha bütüncül bir biçimde entegre edilmesi önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak, 2024 TYMM ile uyumlu olarak hazırlanan bu programın yaşam becerilerini daha kapsamlı şekilde içermesi, öğrencilerin sadece akademik değil, sosyal, duygusal ve kişisel gelişimlerine de katkı sağlayacaktır. Böylece öğrenciler, 21. yüzyılın gereklerine uygun şekilde donanımlı bireyler olarak yetiştirilecektir.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 5.Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı’nın Yaşam Becerileri Açısından İncelenmesi
Keywords: Turkish and Social Sciences Education (Diğer); Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi (Diğer); Social and Humanities Education (Excluding Economics; Business and Management); Sosyal ve Beşeri Bilimler Eğitimi (Ekonomi; İşletme ve Yönetim Hariç)