TEK KULLANIMLIK ŞİFRE ÜRETECİ - YAKUT, SELMAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Teknolojinin yaygınlaşmasıyla internet kullanımı çok fazla artmıştır. E-devlet uygulamalarından elektronik ticarete; fatura ödeme işlemlerinden internet bankacılığına kadar birçok uygulama artık günlük yaşantının bir parçası olmaktadır. Elektronik ortamlarda yapılan işlemlerde kimlik doğrulama işlemi için çoğunlukla kullanıcı adı ve şifre kullanılmaktadır. Ancak gelişen siber saldırılar ile birlikte klasik kimlik doğrulama işlemi artık kritik verilerin güvenliği için yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden son dönemde birçok uygulama iki seviyeli bir kimlik doğrulama işlemini tercih etmektedir. İki seviyeli kimlik doğrulama işleminde kullanıcı adı ve şifrenin doğrulanmasının ardından her bir giriş işleminde değişen rasgele bir karakter dizisinin girilmesi istenmektedir. Tek Kullanımlık Şifre (TKŞ) elektronik ortamlarda kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirmek için bir defaya mahsus olarak kullanılan belirli uzunluktaki bir karakter dizisidir. Bunlara atılabilir veya kullan at şifrelerde denilmektedir. Bu karakter dizisinin uzunluğu ve karakter türü uygulamalarda değişiklik göstermektedir. Bu tez çalışmasında TKŞ üretimi incelendi. TKŞ çeşitli şekillerde üretilmekle birlikte en yaygın kullanım şekli özet fonksiyonlarını temel alan yaklaşımdır. Özet fonksiyonları rastgele uzunluktaki bir mesaj için belirli bir uzunlukta bir özet değeri üretir. Bu tez çalışmasında TKŞ üretimi için Keccak özet algoritması kullanıldı. Bu algoritma Ekim 2012'de NIST (National Instute of Standards and Technology) tarafından özet (Hash) algoritmaları için son standart olarak belilendi. Bu algoritma diğer aday algoritmalara göre daha hızlı, güvenli olduğundan tercih edildi. Özet fonksiyonlarına dayanan TKŞ üretim yöntemleri, HMAC (Özetleme Tabanlı Mesaj Doğrulama Kodu) yapıları olarak adlandırılmaktadır. Bu yapılarda, özet fonksiyonu ve anahtar değeri beraber kullanılarak HMAC değeri üretilmektedir. Üretilen TKŞ değeri bu HMAC değerine dayanmaktadır. Bu uygulamada; TKŞ değerinin uzunluğu, uygulamada kullanışlı olabilmesi için, sekiz karakter olarak belirlendi.

With the widespread of technology, use of internet has increased a lot. Many applications have been a part of our daily lives such as, e- government applications, electronic commerce, Internet banking and bill payment transactions. The user name and password is used for authentication in electronic media process. However, along with evolving cyber-attacks, now classic authentication process is insufficient for the security of critical data. So, many applications are preferred a two-level authentication process in the last period. Two-level authentication process is required to be entered random string of characters after the input user name and his password in each the verification process. One Time Password (OTP) which is fixed length strings to perform authentication in electronic media is used as a one-time. They are called in disposable or throwaway password. This character length and type is vary for applications. OTP production was studied in this thesis. OTP produced in various ways but the most common approach is to use pattern based on the hash function. Hash functions for a message of arbitrary length value produces a summary of a certain length. In this thesis, Keccak digest algorithm was used for the production of OTP. This algorithm has been selected as the latest standards for hash algorithm in October 2012 by NIST (National Instute of Standards and Technology). This algorithm is preferred because it is faster and safer than the others. OTP production methods based on hash functions is called HMAC (Hashing-Based Message Authentication Code) structure. In these structures, the key value is using with the hash function to generate the HMAC value. Produced OTP value is based on the HMAC value. In this application, the length of the value OTP was the eight characters to be useful in practice.
One time password generator
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol