Farklı yönlere bakan cephelerdeki bina entegre fotovoltaik (BIPV) sistem performanslarının değerlendirilmesi - Ekici, Betül Bektaş (My University, 2015)
Fotovoltaik sistemler (PV) bütün yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde ulaşılması en kolay, bol ve temiz olan güneşten elektrik enerjisi üretmenin en etkili yollarından biridir. Bu çalışmada Elazığ ilinde farklı yönlere bakan bina cephelerinde bina entegre fotovoltaik sistem (BIPV) kullanımı ile elde edilebilecek elektrik enerjisi miktarı PVsyst 6.2.6 programı ile tahmin edilmiştir. Hesaplamalarda aynı yüzey alanına sahip (300 m2) doğu, batı kuzey ve güney yönlerine bakan cephelerin olduğu ve kurulan sistemin şebeke bağlantılı olduğu varsayılmıştır. Hesaplamalarda kullanılan toplam ve yayılı güneş ışınımı değerleri literatürde sıklıkla kullanılan sayısal bir yöntemle hesaplanmıştır. Dış ortam sıcaklığı, günlük güneşlenme süresi verileri ise Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden temin edilmiştir. Farklı PV teknolojilerine (si-mono, si-poly) ait enerji çıkışları hesaplanarak sonuçlar tartışılmıştır.
Bildiri - Yayımlanmış
Bildiri - Kongre ve Sempozyum
Keywords: Bina entegre fotovoltaik sistemler; Elektrik üretimi; Yönlenme