PSORİAZİSİN PATOGENEZİNDE HUMORAL VE HÜCRESEL İMMÜNİTENİN ROLÜ - DİLEK, NURSEL (Fırat Üniveristesi, 2009)
Psoriazis sık görülen, alevlenmeler ve iyileşme dönemleriyle seyreden, etyolojisi tam olarak bilinmeyen, çoğu olguda hayatı tehdit etmeyen, derinin kronik ve benign seyirli bir hastalığıdır. Yaygınlığı ve şiddeti hastadan hastaya değişir. Bazen aynı hastada zaman içinde farklı klinik formlarda ortaya çıkar. Psoriazisin patogenezi son yıllarda yapılan çalışmalara göre tamamen değişmiştir. Önceleri, keratinosit hiperproliferasyonu ile seyreden epidermal diferansiasyon bozukluğu olduğu kabul edilirken, günümüzde fokal deri bölgelerinde immün sistem aktivasyonu sonucu epidermal hiperplazisi şeklinde reaksiyon geliştiği ve bunun sonucunda da epidermal hiperproliferasyon meydana geldiği kabul edilmektedir. Hastalığın temelinde yatan immünolojik olayın, derideki T hücrelerinin kronik stimülasyonu ve diğer hücrelerle iletişimindeki bozukluk olduğu bildirilmektedir. Ancak, bu hücrelerin ne şekilde ve neden aktive olduğu bilinmemektedir. Çalışmamızda plak psoriazisli hastalarda topikal mometazon furoat ile kalsipotriol tedavisi öncesi ve sonrasında humoral ve hücresel yanıtları ölçerek psoriazisin patogenezindeki rollerini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya, Mart 2006 - Mart 2007 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran plak psoriazisli erişkin 20 hasta dahil edildi. Hastaların klinik semptom ve bulguları değerlendirildi ve genel sağlık kontrolleri yapılarak bilgiler çalışma formlarına kaydedildi. Hastaların çalışma öncesi ve sonrasında kan ve doku örnekleri alınarak analizler yapıldı. İstatistiksel analizler için SPSS 10.0 paket programı kullanıldı.Doku lenfosit subgruplarının (CD4+, CD8+ ve CD25+ lenfositleri) tedaviden önceki psoriazisli deride, sağlam deride ve tedaviden sonraki iyileşen psoriazisli derideki immünohistokimya ölçümleri sonucunda anlamlı farklılıklar tespid edildi (P<0.05). Lenfosit subgruplarının (CD3+, CD4+, CD8+, CD4+/CD8+, CD19+, CD5+CD19+, CD5+, CD25+, CD4+CD25+, CD4+ CD26+ ve CD4+CD30+) Flow-cytometrik ölçümleri sonucunda CD4+ ve CD4+CD26+ lenfosit oranlarında tedavi sonrasında öncesine göre anlamlı bir azalma görüldü (P<0.05). Sitokin ölçümlerinde ise IL-4, IL-10, TNF-? ve IFN-? oranlarında tedavi öncesinde ve sonrasında anlamlı fark görülmezken, TGF-ß'nin tedaviden sonraki artışı istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.05).Sonuç olarak yapmış olduğumuz bu çalışmada elde ettiğimiz veriler psoriazisin immünopatogenezinde immünitenin ve özellikle de hücresel immünitenin rolünün olduğunu desteklemektedir. Bundan sonraki yapılacak psoriazisin etyopatogenezini aydınlatmaya yönelik çalışmaların hücresel immünite ağırlıklı olması gerektiği kanaatine varılmıştır.

Psoriasis is frequently seen, going on flame and remission period, with unknown etiology, generally unthreaten patients life, chronic and benign disease of skin. Different extent and violent of skin lesion are seen in patients. Different clinic forms could be seen in life period of the same patient. Recently knowledge about psoriasis pathogenesis changed due to studies which made about psoriasis. Beforehand psoriasis has been considered an epidermal differentiation disorder with keratinosit hiperproliferation, recently considered as epidermal hiperplazia and hiperproliferation due to focal immun system activation. Chronic sitimulation and communication disorder with other cell of T cell in the skin are main immunologic mechanism in patogenesis. Cause and mechanism of activation of this cells are unknown. İn this study we aimed to investigate the effects of mometazon furoat with calcipotriol on cellular and humoral respons in patients with plague psoriasis20 adult patients with plague psoriasis who apply to Fırat University Dermatology Clinic between March 2006 and March 2007 were included to this study. Clinic symptoms and finding of patients were evaluated and recorded. Blood and tissue samples of patients were taken before and after treatment. SPSS 10.0 software was used for statistical analyseSignificant differences were determined by using immunohistochemistry in subgroup of lymphocytes (CD4+, CD8+ and CD25+) in tissue samples of patients were taken before and after treatment (P<0.05). After treatment a significant decrease in CD4+ and CD4+CD26+ lymphocytes were determined by using flow cytometry (CD3+, CD4+, CD8+, CD4+/CD8+, CD19+, CD5+CD19+, CD5+, CD25+, CD4+CD25+, CD4+ CD26+ ve CD4+CD30+) (P<0.05). Significant differences were not determined in cytokines level (IL-4, IL-10, TNF-? and IFN-? ) before and after treatment. After treatment, increase of TGF-ß was significant statistically (P<0.05As a result our finding support role of immunity, especially cellular immunity in immunopatogenesis of psoriasis. We recommend that focusing on cellular immunity in immunopatogenesis of psoriasis will be useful at later studies.
Role of cellular and humoral immunity in psoriasis pathogenesis
Keywords: Dermatoloji