FIRAT HAVZASINDA SEREBROVASKÜLER HASTALIKLARLA LİPOPROTEİN (A) ARASINDAKİ İLİŞKİ - ULVİ, HIZIR (Fırat Üniveristesi, 1999)
Serebrovasküler hastalıklar (SVH) halen dünyadaki ölümlerde kardiyovasküler hastalıklar ve kanserden sonra üçüncü sırayı almaktadır. SVH'lar için risk faktörlerinin aterosklerozu hızlandırarak SVH'ların oluşumuna zemin hazırlaması nedeniyle, ateroskleroza eğilimli bireylerin tespiti büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, 107 SVH ve 43 kontrol olgusunda, özellikle son yıllarda ateroskleroz için bağımsız bir risk faktörü olarak değerlendirilen lipoprotein (a) [Lp (a)] çalışıldı. Serum Lp (a) düzeyleri ELISA yöntemiyle Tint-Elize (Biopool) kiti kullanılarak ölçüldü. Bulunan değerler her iki grupta diğer risk faktörleriyle karşılaştırılarak aralarındaki ilişki incelendi. Sonuçta, serum Lp (a) değerlerinin SVH grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.001). Lp (a) düzeyleri ile yaş, cinsiyet, sigara ve hipertansiyon (HT) gibi diğer risk faktörleri arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Yine akut dönemdeki Glaskow koma puanı ve Rankin Skalasına göre prognoz ile serum Lp (a) düzeyleri arasında ilişki bulunmadı (p>0.05). Bilgisayarlı beyin tomografisindeki (BBT) lezyonun genişliği ile Lp (a) düzeyleri arasında ilişki tesbit edilmedi (p>0.05). Biz serum Lp (a) düzeylerinin, SVH grubunda tek başına anlamlı bir ateroskleroz risk parametresi oluşturabileceği kanısına vardık. Yüksek Lp (a) değerlerine sahip bireylerin belirlenerek diğer risk faktörleri açısından (sigara, alkol, diyet vs.) uyarılmaları ileriki dönemde gelişmesi muhtemel bir SVH'nın önlenmesi açısından yararlı olacaktır. 49
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nöroloji; Neurology