Pütürge Metamorfitlerindeki Amfibolit Fasiyesi Granatların Mineralojisi ve Sm-Nd İzotop Jeokimyası - Kaya, Hilal; Kılıç, Ayşe Didem (My University, 2018)
Toros Orojenik kuşağı üzerinde, Malatya-Pütürge ilçesindeki metamorfitlere ait granatlar, granat mikaşistler vegranat stavrolit/silimanit mika şistler içerisinden seçilmiştir. Elektro-mikropirob verilerinden (EPMA)Alm81Prp8Grs7Spess5 bileşimli olduğu belirlenen bu granatların türü, almandin’dir. Almandin türü bugranatlarda, kısmen bazı tanelerinde ters zonlanma belirlenmiştir. Bu zonlanmanın varlığı ve granatı çevreleyensilimanit ve biyotitler; katyon alış-veriş reaksiyonlarının granat kimyası üzerinde belirleyici olduğunu işareteder. Kayaçların mineral parajenezlerinden ve granat-biyotit jeotermometresi hesaplamalarından elde edilensonuçlardan, metamorfizma sıcaklığının 600°C aştığı ve metamorfik masifin bölgesel tektonikten etkilenmesinedeniyle de basınç gölgesi, kapanımların yönlenmesi, belirgin şistozite ve ötelenmiş foliasyon gibi yapılarınıngeliştiği görülmüştür. Metamorfitler, amfibolit fasiyesinde ilerleyen ve yeşilşist fasiyesinde gerilenmetamorfizma gösterirken, metamorfizmada bölgenin aktif tektoniğinin önemli etkisi vardır. Bunun önemliişaretlerinden biri, granatın çekirdeği ve kenarından alınan Sm-Nd mineral yaş verisi (81.53±0.10 ve82.18±0.17) arasındaki farkın azlığıdır. Bu özellik, aynı zamanda masifin ani yükselmesi sonucunda gelişensoğumanın mineraller üzerindeki etkisinin de kanıtıdır.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji; Mineraloji