İneklerin sütündeki mda, gsh düzeyleri ile gsh-px, cat aktiviteleri üzerine subklinik mastitisin etkisi - Erişir, Mine; Kandemir, Fatih Mehmet; Yüksel, Murat (My University, 2011)
Subklinik mastitis sık karşılaşılan mastitis formu olup süt üretiminde azalma ve süt kalitesinde düşme ile karakterizedir. Bu çalışmada subklinik mastitisin ineklerin sütündeki oksidan (malondialdehit, MDA) ve antioksidan (glutatyon, GSH; glutatyon peroksidaz, GSH-Px ve katalaz, CAT) durum üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Araştırmanın materyalini, yaşları 4-8 arasında değişen, farklı ırklardan, toplam 40 baş inek oluşturdu. İneklerde mastitis teşhisi California Mastitis Testi (CMT) ve +1+2+3 bakteriyolojik muayene ile yapıldı. Kontrol, CMT , CMT , CMT olmak üzere dört grup oluşturuldu. Mastitis teşhisi konulan meme loblarından süt numunesi alınarak MDA ve GSH düzeyleri ile GSH-Px ve CAT aktiviteleri ölçüldü. MDA düzeyleri ile GSH-Px ve CAT aktivitelerinde istatistikî açıdan önemli fark bulunmadı (P>0.05). Bununla birlikte, mastitisin derecesine bağlı olarak GSH-Px aktivitesinde istatistik olarak önemli olmayan azalma tespit edildi. Süt GSH düzeyinde mastitisin derecesine bağlı +3 olarak saptanan azalma CMT şiddetindeki mastitisde istatistik olarak önemli bulundu (P<0.001). GSH oksidatif hasardan dokuları korumada ve lökositler tarafından fagositozda etkilidir. CMT +3 şiddetindeki mastitisde sütte GSH düzeyinin önemli azalması antioksidanların bu aşamada yetersiz kalabileceğine işaret eder.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; İmmünoloji; Veterinerlik