THE NEW YORK TİMES’TA İSYANDAN İKTİDARA ENVER PAŞA - Haykır, Yavuz; Çetin, Vahide (My University, 2019)
40 yıllık hayatında ülkesi ve kendisinin kaderini değiştiren Enver Pa-şa’nın siyasete yön veren liderliği askeri alandaki faaliyetleri yakın tarihin en çok tartışılan isimlerinden biri olmasına yol açmıştır. Hürriyet Kahramanı, İslam mü-cahidi, Edirne Fatihi gibi unvanlara 1908-1914 yılları arasında sahip olan Enver Paşa’nın kısa sürede aldığı terfilerin ve elde ettiği başarılarla iktidara giden yolu açmıştır.Kurmay yüzbaşılıktan harbiye nazırlığına kadar yükselebilmeyi başaran Enver Paşa’nın Osmanlı Devleti’ne yaptığı 16 yıllık hizmet hayatının ilk kade-mesini içeren 1908-1914 yıllarında yaptığı faaliyetler incelenecek. Bu çalışma, dünyaya bakış açısını ve dünya halkının kendisiyle ilgili görüşlerini nasıl geliştir-diği sorusuna bir cevap bulmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. I. Dünya Savaşı’nı yöneten inişli-çıkışlı hayatıyla tarihi bir figür olarak ortaya çıkan Enver Paşa’nın ülke ve devlet yönetimini algılayışı Osmanlı Devleti’nde yönetim alanında gördü-ğü eksiklikleri hangi yöntemleri kullanarak giderdiği ve devlet yönetimine hangi katkıları sağladığı araştırılmıştır.Bu çalışmada Enver Paşa’nın istibdat dönemi olarak adlandırılan II. Abdülhamit idaresine isyanı ve nihayetinde ülkenin kaderine yön veren bir lider haline gelmesi sürecinin The New York Times Gazetesi’nde nasıl yer bulduğu incelenmiştir.
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler