KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN CHONDROSTOMA REGİUM (HECKEL, 1843)'UN ÜREME BİYOLOJİSİ - ÇOBAN, MEHMET ZÜLFÜ (Fırat Üniveristesi, 2002)
KEBAN BARAJ GOLÜ'NDE YAŞAYAN CHONDROSTOMA REGIUM (MECKEL, 1843)'UN ÜREME BİYOLOJİSİ Yüksek Lisans Tezi M. Zülfü ÇOBAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 46 Bu çalışmada, Elazığ Keban Baraj Gölü'nde yaşayan Chondrostoma regium (Heckel, 1843) bireylerinin eşeysel olgunluğa ulaşma yaşları, üreme zamanları ve yumurta verimliliği Mart 2001 - Şubat 2002 tarihleri arasında tespit edilmiştir. Eşeysel olgunluğa dişilerin III yaşında erkeklerin ise II yaşında eriştikleri saptanmış ve üreme periyotlarının mart - nisan olduğu bulunmuştur. Vücut ağırlığı ile ovaryum ağırlığı (r = 0,78). vücut ağırlığı ile testis ağırlığı (r = 0.78), vücut uzunluğu ile ovaryum ağırlığı (r = 0,66) ve vücut uzunluğu ile testis ağırlığı (r = 0.65) arasındaki korelasyonlar bulunmuştur. Yumurta sayısı ile vücut ağırlığı, vücut uzunluğu ve ovaryum ağırlığı arasındaki ilişki sırasıyla r = 0.49. r = 0.54 ve r = 0,46 olarak saptanmıştır. Yumurta çapları 0,2 - 1,633 mm arasında değişmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Chondrostoma regiıum. Üreme zamanı. Yumurta verimi. Eşeysel olgunluk yaşı. r.C. YOKSBKÖâtiEnM Kör,
The Reproduction biology of Chondrostoma regium (Heckel, 1843) living in Keban Dam Lake, Elazığ
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products