Adenoid hipertrofisinin maksillofasial gelişim üzerine etkileri - Çelik, Onur; Yalçın, Şinasi; İnan, Erol; Kaygusuz, İrfan; Yanık, Hülya (My University, 1995)
Bu çalışmada adenoid hipertrojisinin maksillofasial gelişim üzerine etkileri araştırıldı. Adenoid hipertrofisine bağlı nazofarengeal obstrüksiyonü olan 70 çocukta, standart yan kafa grafisi kullanılarak maksüler uznüluk, mandibuler uzunluk, alt yüz yüksekliği ve adenoid/nazofarenks oranı ölçüldü. 2-7 yaş arası çocuklarda nazofarenks derinliği, 8-13 yaş arası çocuklarda ise mandibuler uzunluk, alt yüz yüksekliği ve nazofarenks derinliği kontrol grubu değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı farklılık gös¬terdi. Bu sonuçlar maksillofasial gelişmenin andenoid hipertrofisine bağlı üst solunum yolu obstrüksiyo¬nü tarafından etkilendiğini göstermektedir.
Keywords: Kulak; Burun; Boğaz