Koyun böbrek doku Arginazının etilen diamin tetra asetik asit (EDTA), para kloromerküri benzoik asit (P-CMBA), N- Etil maleimid (NEM) tarafından inhibisyonu ve inhibisyon kinetiği - Özçelik, Mehtap; Kandemir, Fatih Mehmet; Özdemir, Necmi (My University, 2010)
Bu çalışmada koyun böbrek doku arginazı üzerine EDTA, NEM, p-CMBA’ in inhibisyon etkileri incelenmiştir. Arginaz aktivitesi Tiyosemikarbazid-Diasetilmonoksim-Üre metodu kullanılarak spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. Protein Lowry metoduna göre saptanmıştır. Koyun böbrek dokuları Elazığ Elkas Kesimevi’nden temin edilmiştir. Araştırmada 20 tane koyun böbrek dokusu kullanılmıştır. Sonuç olarak, koyun böbrek doku arginazını EDTA’ nın kompetetif tipte; NEM, p-CMBA’ in ise nonkompetetif tipte inhibisyona uğrattığı saptanmıştır.
Keywords: EDTA; koyun; engelleme; böbrekler; üre döngüsü enzimleri; arginaz; dokular